Назад

Третият лъч на метрото тръгва през май

05.02.2020 г., стр. 7

Пускат първите пет станции от "Красно село" до "Попа"

Отсечката до „Овча купел” ще е готова през есента

Първите 5 станции от третия лъч на софийското метро ще бъдат пуснати през май

Те са в централния участък на метродиаметъра между „Красно село" и Паметника на Патриарх Евтимий през бул. „България", Медицинския университет и НДК. Следващата отсечка отсечка от Попа към „Хаджи Димитър" се планира да бъде пусната три месеца по-късно. Тя включва още три метростанции - на Орлов мост, на театър „Зад канала" и първата на бул. „Владимир Вазов". Строителството на тези 8 метростанции приключи в края на декември и сега текат изпитания, съобщи шефът на столичния „Метрополитен" проф. Стоян Братоев пред БНТ. По думите му в късната есен ще бъде готов и участъкът в другия край на лъча - от „Красно село" до „Овча купел".

Системи

Системите за управление на третата линия на метрото са различни от тези в първия и втория лъч. Те са с ново поколение с нов тип автоматика и се изисква много повече данни да се въведат в софтуера на системите. Една от новостите е, че ще има преградни врати на пероните на метро-станциите. Те ще се отварят автоматично, когато влакът пристигне, а през останалото време ще са затворени, за да няма възможност пътници да слязат на релсите.

Влакове

Вече са доставени 20 влака, които ще обслужват третия лъч на метрото. Има подписан договор и за още 10, които обаче засега не са необходими, а ще се използват при бъдещите разширения.

Разчетите показват, че след пускането на линия на метрото, автомобилният трафик по нейното направление намалява с 25%, съобщи още Стоян Братоев. По думите му с пускането на първите два лъча на метрото са били спестени 70 хил. тона вредни емисии годишно, а с тръгването и на първия участък от третия лъч това количество ще стане общо 90 хил. тона.