Назад

Транспортът в София с 12 млн. лв загуби

12.05.2020 г., с. 14

Глобиха 33-ма пътници без маски в рейса

Контрольори погват гратисчиите следващата седмица

 

ВАЛЕРИ РОЕВ

ЗЗ-а пътници в столичния градски транспорт отнесоха глоби, след като бяха хванати да се возят без предпазна маска.

Един от тях се сдоби и с акт за липса на лична карта. Санкцията за липса на маска е между 300 и 1000 лева. Съвместната акция на полици и контрольори започна вчера като сутринта бяха проверени 70 превозни средства, а следобед още 64. След въвеждането на извънредното положение контрольорите не глобяват нередовните пътници, а само им продават билетчета от 1,60 лева. От следващата седмица обаче на гратисчииите отново ще бъдат съставяни актове, предупредиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Приходи

Около 12 млн лева са пропуснатите приходи на дружеството през миналия месец заради въведените мерки във връзка с предотвратяване на разпространението на коронавируса. Това съобщи директорът на ЦГМ Димитър Дилчев пред комисията по транспорт към общинския съвет. По думите му загубите от затварянето на синята и зелената зона са около 400 000 лева седмично.

Зоните бяха възстановени миналия четвъртък, като още първия ден бяха закопчани със скоби 700 нарушители. Отделно има огромен спад при продажбата на превозни документи.

Прогноза

Шофьорите в превозните средства няма да продават билети поне до края на май. Дотогава ще бъде забранено и качването от първата врата. Очаква се през лятото

пътниците в градския транспорт да са едва около 35-40% от тези през миналото лято. Оптимистичният сценарий е през септември този процент да достигне 80 на сто заради връщането на учениците и студентите, разкри Димитър Дилчев. По думите му ще се наложи да бъде направена нова икономическа рамка на транспорта в столицата. Тя ще бъде представена до края на юни.