Назад

Тръгват засилени проверки за носене на маски в столицата


23-29.10.2020 г., с. 9

 

Тръгват засилени проверки за носене на маски в столицата

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова проведе заседание на Софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19. На съвещанието тя разпореди засилване на проверките за спазване на противоепидемичните мерки на обществени места. Това съобщиха от пресслужбата на СО.

С цел ограничаване разпространението на заболяването се засилва контролът в търговските обекти и градския транспорт на София. Служители на Столичен инспекторат, заедно с районите полицейски управления проверяват за носенето на маски, спазване на дистанция и извършване на дезинфекция в магазини. Само за събота и неделя екипите са проверили 643 търговски обекта, на част от които са дадени предписания за недопускане струпването на хора в магазините и влизането на клиенти без предпазни средства.

Екипите на общинска полиция съвместно с Центъра за градска мобилност продължават проверки в наземния градски транспорт и метрото.

По настояване на кмета на София СДВР увеличават екипите, които ще съдействат за извършването на проверки в градския транспорт. През последната седмица в градския транспорт за неносене на маски са съставени 55 акта по Закона за здравето, 9 предупредителни протокола и 1 полицейско разпореждане.

Дирекция „Образование“ е в постоянна връзка с директорите на детски градини и училища, изисква се информация за състоянието на персонала и децата. Много важно, освен дезинфекцията на помещенията е и спазването на сутрешния филтър и разделянето на потоците. Периодично се извършва проверки в столичните детски градини, ясли, училища и социални домове, като през миналата седмица са проверени общо над 30.

Продължава извършването на ежедневна дезинфекция на спирките на градския транспорт, както и превозни средства. По график се дезинфекцират пешеходните подлези и съдовете за смет.