Назад

Този четвъртък Столичният общински съвет решава

03.11.2020 г., с. 9

 

Този четвъртък Столичният общински съвет решава

Предвижда се ново разширение на „зелената зона“

От ЦГМ започнаха масови проверки

 

Ново разширение на „зелената зона“ в София се предвижда до края на годината. Идеята е тя да се разрасне към още два столични квартала - „Иван Вазов“ и „Слатина“. Очаква се паркирането на улиците там да стане платено още през декември. Решението ще се вземе на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. Това съобщи пред kmeta.bg кметът на София Йорданка Фандъкова. Решението да има платено паркиране в квартал „Иван Вазов“ беше прието на обществено обсъждане през декември миналата година. „Колите са по тротоарите, хората не могат да минават по тях, живеещите в двата квартала сами искат да има „зелена зона“, аргументира решението Фандъкова. „Зелената зона“ в „Иван Вазов“, например, ще следва примера на съседния столичен квартал „Буката“, където паркирането е платено, но местата са повече. Това е по-добрият вариант, вместо вдигането на данъци, сочат изчисленията на икономисти.

Фандъкова каза още, че налозите в София няма да се увеличават през 2021 година. Освен това хората от района настояват за удължено работно време на „зелената“ зона и през почивните дни, заради струпване на много автомобили тогава. Междувременно от нова телевизия съобщиха, че от 2 ноември служителите на „Центъра за градска мобилност“ започват да глобяват за неправилно паркирали автомобили и извън зоните за платеното паркиране в София. В понеделник служителите на ЦГМ тръгнаха из града с таблет и принтер и на място ще отпечатват глобата, която ще бъде залепяна за предното стъклото на автомобила, паркиран в нарушение. В доказателство контролиращите ще правят снимков материал, който ще доказва извършеното нарушение. А санкцията ще е между 20 и 200 лева, в зависимост от нарушението.

Залепеният стикер ще е доказателство, че водачът вече има глоба и следва да я заплати в указания срок. За да няма оправдания, че стикерът е скъсан или не е видян, нарушителят ще получи фиша си и по пощата.