Назад

Топлоцентрала става арт център

16.04.2019 г., стр. 8

В южния парк в София

Чужди творци отсядат до старите варели с гориво

Бившата топлоцентрала на НДК в Южния парк в столицата ще стане център за модерно изкуство със зали за представления, концерти, презентации, ателиета и дори места за нощувки на чуждестранни артисти.

Проектът беше представен вчера пред членовете на комисията по култура и образование към Столичния общински съвет от председателя й Малина Едрева и заместник-кмета Тодор Чобанов. В някогашната топлоцентрала ще има две зали. Голямата ще е с капацитет от 400-500 места. Тя ще може да се трансформира за час от място за събития и конференции в зала за сценични представления. Камерният салон пък ще е за около 80 зрители. Хълмът, под който някога са се съхранявали варелите с гориво за топлоцентралата, ще бъде трансформиран в резидентска част. Там могат да отсядат и творят идващите от чужбина художници, артисти и музиканти.

Ръководство

Обновеното пространство ще бъде стопанисвано от бъдещия общински културен институт „Топлоцентрала". Създаването му беше одобрено вчера от комисията по култура. Предстои да бъде избран управителен съвет и ръководители. Близо 5,5 млн. лева са предвидени от бюджета на Столична община за проектиране и реконструкция на института.

Проект

Освен с многофункционална и камерна зала за представления „Топлоцентралата" ще разполага с многофункционални пространства за срещи, споделена работа, творчество и прекарване на свободното време.

Ще има и административно-офисни пространства, обслужващи помещения, комуникационни площи, помещения за инженерни системи и инсталации, паркова среда, площадни пространства и сцена на открито, разположени в имота, преливащи към парковата среда в близост.