Назад

Тери Гилиъм кани БГ публиката на кино и изложба


26.02.2021 г., с. 17

 

В РАМКИТЕ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Тери Гилиъм кани БГ публиката на кино и изложба

 

Гергана Николова

На филми, виртуален разговор и изложба ни кани британският режисьор и комедиант Тери Гилиъм. Пет години, след като пристигна в България за първи път, актьорът от взривоопасния творчески колектив „Монти Пайтън“ ще остави голяма следа в 25-ото издание на София Филм Фест. Именно той заедно с Кристи Пую ще получи наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум за цялостен принос към седмото изкуство. В рамките на СФФ Гилиъм ще стане част и от голям уъркшоп, който ще бъде проведен и излъчен на кино пред родните филмови любители съвместно с небезизвестния английски критик Дерек Малкълм.

Гилиъм ще бъде неразривна част и от новата секция на международния филмов фестивал, който ежегодно се провежда в столицата ни. „СФФ 25“ ще ни срещне с творчеството на 25 от носителите на Наградата на София. Сред тях е както автора на „Човекът, който уби Дон Кихот“, така и още кинодейци като Питър Грийнауей, Биле Аугуст, Кшищоф Зануси, Никита Михалков, Данис Танович, Агнешка Холанд, Павел Павликовски и др. Самата програма ще стартира още следващата седмица - на 1 март, а голяма част от режисьорите ще представят сами - макар и от разстояние, своите кинорожби пред българската публика.

Гилиъм ще бъде част и от друг специален проект на фестивала - изложбата „Лицата на СФФ“, която ще бъде открита в галерия „Синтезис“. Тя ще представи фотографии на специалните гости на форума през годините. Снимките са дело на Боряна Пандева, а освен Тери Гилиъм в кадрите ще разпознаем още Вим Вендерс, Джеф Бриджис, Тео Ушев (който тази година ще оглави международното жури - б.а.), Тед Кочев и съпругата му и др.

Официалното откриване на София Филм Фест ще се състои на 11 март. Тогава в зала 1 на Националния дворец на културата ще бъде излъчено последното заглавие на Камен Калев -„Февруари“, които попадна в селекцията на Кан за миналата година. Продукцията ще се състезава в Балканския конкурс на СФФ, а от българска страна в Международния ще се разпишат „Петя на моята Петя“ на Александър Косев и „Уроци по немски“ на Павел Веснаков.