Назад

Тече обществена поръчка за отклонението на третия лъч


15.01.2021 г., с. 6

 

Тече обществена поръчка за отклонението на третия лъч

Метрото с още шест станции до 2024 г.

Новото разширение е с обща дължина 5,66 м

 

Метрото в София ще бъде разширено с още шест метростанции и ще достигне кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Йерусалим“ край голям търговски център, където ще бъде изграден и двуетажен буферен паркинг. „Метрополитен“ пусна обществена поръчка за четвъртия етап на третия лъч. Очаква се новите метростанции да бъдат готови до 2024 г., стана ясно от обществената поръчка на общинското дружество.

Новото разширение на метрото започва от метростанцията край Военна академия „Г. С. Раковски“. Следващата станция ще бъде на кръстовището на улиците „Гео Милев“ и „Черковна“ с бул. „Ситняково“.

Оттам ще продължи към станция на кръстовището на ул. „Гео Милев“ и „Николай Коперник“. Третата станция ще е на ул. „Гео Милев“ и „Слатинска“, а четвъртата — на кръстовището на бул. „Шипченски приход“ и бул. „Асен Йорданов“.

Предпоследната метростанция ще бъде на бул. „Асен Йорданов“ срещу зала "Арена Армеец“, а последната — в локалното платно на бул. .Цариградско шосе“ преди кръстовището с ул. „Йерусалим“. Там ще бъде изграден и паркинг с общо 230 паркоместа предвижда се новото разширение с обща дължина 5,66 км да струва 530 млн. лв. „Метрополитен“ пусна обществена поръчка, по която фирмите могат да кандидатстват до 14 април т.г.

Пероните на всички 6 нови станции ще са с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на пристигащите влакове. Междувременно се очаква завършването на целия трети лъч на метрото от кв. „Горна баня“ до ж.к. „Левски“.