Назад

Световноизвестният архитект Масимилиано Фуксас идва в София през февруари, новата визия на площада ще се прави на етапи

27.01.2020 г., стр.4

По-малко хайтек навеси на площад „Св. Неделя“, всички дървета се запазват

Даринка Илиева

Запазване на съществуващата дървесна растителност, обезпечаване на подходите към трасетата на градския транспорт и пешеходния достъп, съобразяване на дизайна на хайтек навесите с храма „Св. Неделя“ и визуалните коридори.

Това са част от препоръките, които София ще отправи към световноизвестния италиански архитект Масимилиано Фуксас, научи „24 часа“.

Неговото студио спечели конкурса за нова визия на пл. „Св. Неделя“. Проектът пред- ' вижда премахване на колите от площада, превръщането му в отворен музей, богато озеленяване, водни ефекти и стъклен покрив, под който ще са разкритите археологически находки от древна Сердика. Планират се и ефектни футуристични елементи - хайтек стъклени навеси, които ще произвеждат ток, през деня ще правят сянка и на тях ще може да се зареждат телефони, а вечер ще осветяват площада. По предварителните разчети реализацията ще струва 17 млн. лв.

В петък представители на журито, професионалните организации и църквата обсъдиха препоръките, които ще се дадат на Фуксас. Той трябва да дойде в София през февруари, за да подпише договор за разработване на идеен проект.

„Ще настояваме да се предвидят трасета с подсилени настилки към храма и патриаршията и да се осигури достъп до тях при определени ритуали и на автомобили със специален режим. Искаме да се прецизира дизайнът на хайтек навесите и като брой, и като големина. При разработването на проекта искаме да ни се представи макет едно към едно на този хайтек навес, за да може да се види, и чак след това ще дадем становище за монтажа на тези елементи“, обясни пред „24 часа“ главният архитект на София Здравко Здравков. Друга препоръка е да се изследва комуникационната връзка с прилежащите на площада ул. „Съборна“ и булевардите „Ал. Стамболийски“ и „Мария Луиза“.

Общината ще поиска от студио „Фуксас“ да представи етапи за реализация на проекта. Здравков увери, че когато бъде готов идейният проект за обновяването на площада, той ще бъде представен на обществено обсъждане. След това ще се премине към подготовката на работен проект и реализация. Самото обновяване на площада вероятно ще стартира през 2021 г.