Назад

Строителството на „Златен век" спира

05.04.2019 г., стр. 16

"Разрешителното е изтекло", каза Фандъкова

Премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът на сградата „Златен век" на фирма „Артекс" да не продължава.

Това стана ясно след среща на премиела с кмета на София Йорданка Фандъкова. На срещата Фандъкова заяви, че разрешението за строеж на сградата в кв. „Лозенец" е изтекло. Тя поиска от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строежа.

Министър Аврамова информира премиера Борисов, че при проверката на ДНСК са констатирани отклонения, които дават основания за спиране на строителството. При проверките на „Златен век" с възложител „Артекс Златен век" ООД са констатирани редица отклонения при строителството, посочиха от ДНСК. Вместо предвидените с одобрения инвестиционен проект от главния архитект на Столична община две двойни асансьорни клетки, в които ще бъдат монтирани по два подемника за автомобили, на място е изпълнена стоманобетона плоча, без да са реализирани отворите за монтаж на асансьорните уредби.

В нарушение на законна, без издадено разрешение за строеж, в съседния терен, собственост на същия възложител, е изпълнен изкоп с неукрепени откоси, с дълбочина около 15 м. Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по цялата фасада, с което се създават предпоставки за инциденти.

Съставен е констативен акт с основание за започване на административна производство по ЗУТ за спиране на строителството на обекта. Съгласно закона, след връчването на констативния акт и изтичане на срока за възражение, ще бъде издадена заповед за спиране на строежа, до отстраняване на констатираните нарушения.