Назад

Нови детски градини в 10 района на София


26.03.2021 г., с. 5

 

СТРОИТЕЛСТВОТО ИМ ВЕЧЕ ЗАПОЧНА

Нови детски градини  в 10 района на София

Ремонтират три училища с европейски средства

 

В 10 района на София в момента се изграждат или реконструират детски градини.

Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Новите забавачки са в районите "Триадица", "Студентски", "Лозенец", "Витоша", "Кремиковци", "Изгрев", "Овча купел", "Люлин", „Подуяне“ и „Възраждане".

„Започнахме строителството на нова сграда към детска градина №177 в район „Подуяне“. В нея ще разкрием места за 4 нови групи и ще изградим нов физкултурен салон. В двора изграждаме 4 нови детски площадки и обновяваме изцяло площадките на съществуващите 6 групи в старата сграда. В „Подуяне“ работим и по разширението на детска градина №20 с 2 групи. Там беше изградена и нова сграда за 4 групи“, съобщи Фандъкова в профила си във фейсбук.

План

Плановете на общината са през тази и следващата година да се построят или разширят 45 детски заведения. Така ще бъдат разкрити 185 нови групи. Целта е в рамките на 3 години да бъдат осигурени места в градините за всички деца от 3- до 6-годишна възраст.

Школа

Столичната община спечели и проект за обновяване на три общински училища със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“. Това са 48. ОУ „Йосиф Ковачев“ в район „Сердика“, 28. СУ „Алеко Константинов“ в „Красна поляна“ и I. СУ „Пенчо Славейков“ в „Оборище“.

„Освен основен ремонт и мерки за енергийна ефективност, ще подменим и старото училищно оборудване - чинове, столове, дъски, шкафове, както и оборудването в кухните и физкултурните зали“, съобщи Фандъкова.