Назад

Строят 120 детски площадки в София

21.06.2019 г., стр. 6

С пилотен проект за 2 млн. лв. отделят децата от колите в междублоково пространство

50% от   катерушките -  достьпни  за деца   с увреждания

Това лято ще бъдат построени над 120 детски площадки във всички райони на София. Столичната община е осигурила средства за строежите, обяви кметът на града Йорданка Фандъкова по време на проверка на новата градинка на ул. „Черковна".

„Създадохме програма, с която влязохме в кварталите с реконструкция или изграждане на малки паркови пространства и ще продължим с тази политика. Тук се намираме на една от тях в „Подуяне", каза Фандъкова. Общината е инвестирала 200 хил. лв. в този парк с новите детски площадки алеи,  пейки, кошчета и растения. Част от средствата от приватизационния  фонд  на     София.  Нови градини са построени и в „Оборище" и „Манастирски ливади-изток".

Площадката на ул. „Черковна" оборудвана и със съоръжения, пригодени за ползване с инвалидна количка. Общината има изисквания 50% от катерушките в площадките да могат да се ползват от деца с увреждания и такива са построени на всички площадки в града.

Отделно районната администрация в „Левски Г" подготвя пилотен проект за 2 млн. лв., с който ще се отделят зоните за игра на децата с тези за коли и спорт в пространството между блокове 9, 10,11,12 и 13. Ще бъде обособено мястото за паркиране и създадени детска площадка, спортна площадка, нова улица и озеленяване.