Назад

Строят нов корпус на Френската гимназия


 14.08.2020 г., с. 6

 

Строят нов корпус на Френската гимназия

 

Даринка Илиева

Многофункционална спортна зала и учебен корпус с 11 класни стаи ще има Френската гимназия в София. Стартът на строителството започна вчера, а разширението ще позволи на гимназията да премине на едносменен режим на обучение.

„Първоначалната идея бе да направим спортна зала, защото гимназията беше едно от десетте училища, които като заместник-кмет заварих без физкултурен салон. Но тя прерасна в проект за разширение на гимназията и възможност да направим по-добри условия за децата и учителите“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

През следващото лято пък сградата на гимназията ще бъде санирана, ще се обновяват отоплителната и ел. инсталацията, както и осветлението.

Изграждането на нов корпус и обновяването на Френската гимназия са част от мащабния проект на Столичната община за ремонт на 26 училища и детски градини, който се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“. Изпълнението ще трае 2 години, а дейностите струват 5,3 млн. лв.

Фандъкова напомни, че тази година правителството отпусна 65 млн. лв. за строителство и ремонти на детски градини и училища в столицата.

До края на годината ще стартира изграждането на физкултурен салон в 100-о училище. Подготвя се и проект за последното училище в София, останало без физкултурен салон - професионалната гимназия за изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов“.