Назад

Столични общинари строят къщички за птици

05.04.2019 г., с.6

ЧЕЗ провежда конкурс за рисуване на елтабла

Проект прави електроразпределителната мрежа безопасна за пернати

Общинският съветник Лорита Радева, кметът на столичния район "
Искър" Ивайло Цеков и членове на районната администрация поставиха къщички за птици за Международния ден на птиците. Те бяха поставени при сградата на община "Искър", и в парковете „Езерото“ в ж.к.“Дружба-1“ и „Гаргите“ в с. Бусманци. Къщички и хранилки бяха поставени и на дървета в междублокови пространства и зелени площи, съвместно с жители на район „Искър“.

Междувременно ЧЕЗ и Българското дружество за защита на птиците съобщиха, че стартират художествен конкурс на тема „Електрическите стълбове-дом на дивите птици“. Инициативата е насочена към художници и артисти, които биха искали да преобразят електроразпределителните табла в Перник, Пирдоп, Враца и Благоевград. Срокът за подаване на художествените проекти е от 5 април до 30 април. ЧЕЗ ще поеме разходите за материали.

Целта на инициативата е да популяризира проекта „Живот за птиците“, който включва проучвания, създаване на прототип за безопасни за птиците стълбове, осигуряване на възможности за безопасно гнездене, монтиране на защитни и маркиращи съоръжения и други дейности за опазване на живота на птиците, уязвими при досега с електроразпределителната мрежа.