Назад

Столицата в извънредно положение

03.04.2020 г., стр. 6

Строителството на метрото няма да спира

Кметът Йорданка Фандъкова обяви пакет от мерки за малкия и среден бизнес

Инвестиционната програма продължава

Строителството на метрото е един от стратегическите проекти за София и то няма да спира, въпреки извънредното положение. Това посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя е категорична, че инвестиционната програма няма да бъде спирана, а само преразгледана с два ключови акцента.

„Продължаване на стратегическите за града проекти -строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти. Довършване и изпълнение на спечелени европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса. Твърденията от последната седмица, че можем да спрем тези проекти и да пренасочим парите за нещо друго, са подвеждащи и неверни“, уточни Фандъкова.

Тя обяви, че е готов първият пакет от мерки, с които ще се подпомогнат малкият и среден бизнес в София, като един от най-засегнатите.

„Освобождаване от наеми и такси за тротоарно право на заведенията и фирмите, които не работят по време на извънредното положение, или пък са с много намален обем. На второ място, нов инструмент в общинския гаранционен фонд, с който да осигурим гаранции за заеми на малки и средни предприятия, като гаранциите поемат 50% от заема. Имаме договореност с банки. На трето място - това е отлагането на първото плащане на такса за битови отпадъци до 30 юни, както и отстъпката от данъците, която също се отлага до 30 юни“, обясни градоначалникът.

Предложенията за бизнеса са разработени в доклад с помощта на икономисти и той е предаден на Общинския съвет.

Ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи. 19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за март. Най-сериозно е намалението при такса смет -14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти. Загубите в транспорта са 6 млн. лв. от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените зони.

6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества - „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“.

"През май трябва да бъдат пуснати 5 нови станции от третия лъч на подземната железница, тъй като въпреки кризата строителството няма да спира", посочи Йорданка Фандъкова. Една от последните проверки в метрото тя направи в края на декември.