Назад

Столицата с най-висок рейтинг за политиките за климата

27.02.2020 г., стр. 5

Класация на глобалната платформа CDP

София до Париж и Лондон 6 борбата с мръсния въздух

Засаждат 10 000 дървета през 2020 г.

София получи признание за прозрачност и лидерство в борбата с мръсния въздух и намаляването на въглеродните емисии наред със световни столици като Париж, Лондон и Берлин. Общината е с най-висок рейтинг „А“-1 за 2019 г. в класацията на глобалната платформа CDP, в която на годишна база градове и бизнес организации споделят своя напредък в тези области. На специална церемония в Париж, под патронажа на френския президент Еманюел Макрон, столичният кмет Йорданка Фандъкова получи приза, съобщиха от Столичната община. Сред наградените градове за 2019 г. са още Сеул, Хага, Лисабон, Стокхолм, Рига, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк и др.

„След като положихме добрата основа с планиране, подготвихме проекти, защитихме европейско и национално финансиране за част от тях, а други финансираме със собствени средства, продължаваме с изпълнението на приетите стратегически документи - План за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община, Стратегия за адаптация към климатичните промени и Плана за действие към нея до 2025 г.“, отбеляза Фандъкова.

„Един от най-значимите ни проекти, който допринася за намаляване на въглеродните емисии, е изграждането на метрото. До края на годината София ще има 52 км метро, което ще обслужва 500 000 пътници на ден и ще спестява по 90 000 тона вредни емисии годишно“, припомни тя.

През 2020 София се включи в инициативата „Дърветата в градовете“ на Икономическата комисия за Европа на ООН, в рамките на която през 2020 г. ще бъдат засадени над 10 000 дървета.

„Изпълняваме мащабни проекти за подмяна на отоплителните уреди във 20 000 домакинствата, като в рамките на 3 години ще заменим стари уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи. До момента 126 домакинства са подали заявления в рамките на първия етап на кампанията. В момента разработваме интегриран План за действие за устойчива енергия и климат 2021-2030 г.“ коментира още кметът на София.