Назад

Столицата с 1,89 млрд. лв. бюджет


26.02.2021 г., с. 5

 

Столицата с 1,89 млрд. лв. бюджет

София строи вътрешни рингове и 45 детски градини

Подобряват качеството на въздуха с проекти за 200 млн. лева

 

ВАЛЕРИ РОЕВ

Изграждане на нови булеварди и вътрешни рингове, осигуряване на места в детските градини за всички деца между 3 и 6 години и подобряване на качеството на въздуха са трите стратегически цели в бюджета на София за 2021 г., който бе приет окончателно вчера.

Той е с рекорден размер от 1,891 млрд. лева. 63% от тях са осигурени от приходи на общината, а останалите 37% от делегирани от държавата дейности, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. 140 млн. лева са заложени за стратегическа инфраструктура на София. С тях можем да гарантираме изграждането на нови булеварди, които са част от вътрешните рингове и връзките с "Околовръстния път"; основни ремонти на ключови трасета, които подобряват градската свързаност и продължаване на ремонтите в кварталите, за които увеличаваме средствата на предкризисните нива, съобщи Фандъкова.

Забавачки

Втората стратегическа цел, която осигуряваме с бюджета, е строителство на нови детски градини и ясли, с което да осигурим места за децата от 3- до 6-годишна възраст в рамките на следващите 3 години, посочи още кметицата. Предвидените в бюджета средства за нови забавачки, както и разширение и основен ремонт на съществуващи ясли, градини и училища е 65,7 млн. лв. „45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения. Очакванията ни са тези обекти, част от които ще завършат догодина, да открием 185 нови групи. Освен за строителство залагаме и 1,6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които да включим в строителната програма догодина", съобщи Фандъкова. Тя припомни, че 1,5 млн. лв. са гарантирани за изграждане на модерни училищни тоалетни по програмата „София избира".

Чистота

Третият стратегически приоритет на бюджет 2021 е подобряване на качеството на въздуха и чистотата в града. Общият размер на капиталовите инвестиции, които директно се отразяват на качеството на въздуха, е 200 млн. лв., обяви още столичният кмет. По думите й инвестициите в метро и нов електротранспорт са директни инвестиции в по-чист въздух. „Общо 172,5 млн. лв. осигуряваме за довършване на първите участъци от третата линия, нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и в доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея. Средствата за тях са безвъзмездни и защитени по Програма „Околна среда" с директна цел - подобряване качеството на въздуха. За метрото осигуряваме и 18,6 собствени средства", посочи още Фандъкова.

Тази година започва и реалното изпълнение на големия проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. За тази цел са заложени 12,1 млн. лв. Тази година стартира и новата програма за премахване на т.нар. "кални точки" в кварталите, които са източник на прах и кал, с бюджет 1,4 млн. лв.