Назад

Столицата може да остане без електричество при авария

16.03.2020 г., стр. 10

Палеж остави половин София без ток

Кризисен щаб търси начин да се справи с повредата

ТАНЯ КИРКОВА

Умишлен палеж остави половин София без ток вчера.

Освен това електрозахранването на част от София е заплашено заради запаления 110-киловолтов кабел, който е от ключово значение за града, съобщиха от „ЧЕЗ Разпределение".

Вандализъм

През нощта срещу неделя вандали разбили непроходим колектор на „ЧЕЗ Разпределение" и запалили основния кабел, захранващ 13 квартала на София. Предизвикана е авария и са спрени доставките на електроенергия на кварталите Красно село, Зона Б-19, Зона Б-18, Зона Б-5, Красна поляна, Лагера, Разсадника, Сердика, Крива река, Света Троица, Хиподрума, Илинден и Земляне. Подадено е алтернативно електрозахранване, но част от София е свързана едностранно, което заплашва сигурността на подаване на ток на града.

ЧЕЗ планира да захрани потребителите чрез съоръжения средно напрежение при евентуална следваща извънредна ситуация, обясниха от компанията. В ситуация на извънредно положение обаче възможностите за ремонт на повредения кабел са затруднени.

Липса

За ремонт от подобно естество има нужда от допълнителни специалисти,

каквито няма в България и на Балканите, твърдят от ЧЕЗ. И в останалата част от Европа има много малко инженери с такава компетентност, обясняват от компанията и обещават кризисен щаб на дружеството да работи за намиране на възможности за излизане от ситуацията.

Въпреки алтернативната схема на електроподаване голяма част от София е заплашена от евентуално оставане без ток при авариране на алтернативните връзки. Освен пряко засегнатите от палежа квартали, които са свързани алтернативно едностранно, повреденият от пожара кабел е осигурявал алтернативна връзка за няколко подстанции. Това означава, че отпада една възможност за захранване и на много други райони в София.

Разследване

МВР е започнало разследване на палежа. „ЧЕЗ Разпределение" е информирало за нарушената сигурност на електрозахранването Министерство на енергетиката, Столична община, МВР, Пожарна безопасност и защита на населението. Компетентните органи са потвърдили, че пожарът е умишлен.