Назад

Столичани гласуват за модерна площадка като тази в Бургас

20.11.2020 г., с. 9

 

Направиха проект за скейтпарк в Северен парк

На децата трябва да им се създадат адекватни и безопасни условия за позитивни емоции, казва Делян Стефанов, представител на Sofia Skate City

 

ТИНА НИКОЛОВА

Чрез програмата „София избира“ Софийска община отделя от своя бюджет за 2021 година 1.5 млн. лева. Скейтборд федерацията и гражданската инициатива Sofia Skate City са едни от кандидатурите по програмата с план за скейтборд площадка в Северен парк.

Скейтборд площадката ще обхваща между 300 и 400 т2 от територията на Северния

столичен парк. Тя е била заложена в първоначалния план на парка, но така и не се е реализирала.

През 2018 година Софийска община издава наредба за опазване на обществения ред. Според нея всеки, който кара велосипеди, скейтборд, ролери, ролкови кънки и други, ще бъде глобен в размер от от 100 до 300 лв. и/или с имуществена санкция в размер от 400 лв. до 600 лв. От друга страна, липсата на обособени места за подобен тип дейност сблъсква много деца, които искат да упражняват своите любими спортове с представителите на реда. Тогава се създава гражданската инициатива Sofia Skate City, която отправя призив към общината да намери решение и да бъде изградена подходяща инфраструктура за такъв тип спортове.

Днес Sofia Skate City, както и всички любители на спортни съоръжения тип „борд“ и други, имат възможността да реализират една мечта на много деца и подрастващи. Тъй като Северният парк е най-лесната локация за изграждане на скейт площадка, именно той е избран за целта. Въпреки, че настоящият проект включва едно местоположение и една скейт площадка, Sofia Skate City се надяват това да е пример за добри практики и за останалите столични паркове, споделят те пред „Труд“. А идеята е във всеки квартал да се реализира такава площадка, а не само в Северния парк.

Обновяването на проекта ще бъде осъществено от проектната на Скейт клуба във Варна архитект Георги Георгиев. Той е автор и на парковете в Добрич, Бургас и Царево. „Абсурдно е да има безплатни функциониращи скейт паркове и площадки в Добрич, Бургас, Варна, Хасково и много други градове, изградени от общините им, а София да изостава. На децата трябва да им се създадат адекватни и безопасни условия за позитивни емоции“, казва Делян Стефанов, представител на Sofia Skate City.

Изграждането на една такава скейт площадка на територията на градски парк означава безопасност, активен и позитивен начин на живот, по-атрактивна визия на София и облагородяване на самия парк.