Назад

Според нов вариант, различен от познатия от 2012 г. – 2 тунела, кръгово на 2 етажа и естакади довършват "Околовръстното" на София – 60 км без светофар

26.05.2020 г., с. 2-3
 

Според нов вариант, различен от познатия от 2012 г.

2 тунела, кръгово на 2 етажа и естакади довършват "Околовръстното" на София – 60 км без светофар

Последната част от разширението ще е 6,8 км

 

Жителите на „Княжево“ недоволни от проекта – не искат трафик през квартала

 

Христо Николов

Два тунела, единият от които ще минава под трамвайната линия на петицата, двуетажно кръгово и няколко естакади, разположени на 6,8 километра път с общо 6 ленти. Това представляват идейният проект и този за промяна на уличната регулация на последния участък от южната дъга на софийския околовръстен път, който бе представен от главния архитект на София Здравко Здравков.

През последните две седмици проектът бе представен и пред жителите на „Княжево“, „Карпузица“, „Павлово“, „Овча купел“ и „Горна баня“. Ако регионалният министър Петя Аврамова го подпише в близкия месец, това ще даде началото на окончателното довършване на разширението на околовръстното, т.е. 60-те километра магистрален път около София ще може вече да се изминават без нито един светофар. За тази цел трябва в края на идната година да бъде довършено и разширението между „Младост“ и началото на магистрала „Тракия“. (Виж карето.)

Представеният от арх. Здравков проект значително се различава от познатия още от 2012 г. Старият предвиждаше едно от най-конфликтните в България кръстовища - пресичането на булевардите „Цар Борис Трети“ и „Никола Петков“, да бъде решено изцяло с детелина, а един почти еднокилометров тунел да тръгне от пресечката на околовръстното с бул. „България“ и да извежда трафика през бул. „Цар Борис Трети“. За съжаление обаче, терените, годни за строителство на това място, не позволяват. Затова решението е да се направи един къс тунел, който ще изведе трафика, идващ откъм „Бояна” и завиващ наляво към „Княжево“ и Перник. Той ще минава под трамвайната линия, ще завива наляво и ще излиза на повърхността на земята чак при черквата „Св. Пантелеймон“, за да се влее в булевард „Цар Борис Трети“ в посока „Княжево“.

Ще има и втори къс тунел, който ще извежда трафика от бул. „Бъкстон“ върху "Околовръстното".

Отгоре на кръстовището на „Цар Борис Трети“ ще има естакада, която да позволява пресичането без светофар само за колите, пътуващи по разширеното околовръстно. Трамваят ще минавало земята и ще се съобразява със светофара. На него ще спират и всички, които идват откъм Перник и „Княжево“ и искат да направят ляв или десен завой, или да продължат по „Цар Борис Трети“. Разликата със сегашното положение е само тази, че за завиващите надясно са предвидени вече не една, а две ленти.

По думите на арх. Здравков това се прави, защото е доказано, че значителна част от трафика в тази посока продължава след това към Бизнес парка, „Младост“ и Студентски град. Анализът на трафика показва, че по този начин пропускливостта на кръстовището се увеличава с поне 60% и това ще намали ежедневните тапи рано сутрин, които посрещат влизащите в столицата от тази посока.

На практика кръстовището ще наподобява това на Семинарията -безконфликтно ще преминават отгоре само движещите се директно по околовръстното от „Младост“ към „Люлин“, за останалите ще има класическо кръстовище със светофари. Пешеходците ще пресичат на нивото на терена и няма да слизат в подлез.

Проектът ще даде възможност за създаването и на най-дългата велоалея в столицата, подчерта арх. Здравков. Съществуващата сега велоалея по „Цар Борис Трети“ ще преминава през кръстовището и след това ще завие стотина метра вдясно, за да продължи по корекцията на Владайската река чак до централния площад в „Княжево“.

Велоалеята не би могла да продължи направо, защото в началото на квартала булевардът се стеснява до три ленти.

Тунелът при бул. „Бъкстон“ няма да е само за коли, ще има и колоездачна и пешеходна част.

На пешеходците, които сега пресичат околовръстното при бензиностанцията на ОМВ на кръстовище със светофар, тунелът ще позволява да стигат безконфликтно до автобусната спирка отсреща.

След като премине „Цар Борис Трети“, разширеното околовръстно ще поема по протежението на сегашния бул. „Никола Петков“, който ще бъде разширен и ще има локални платна отстрани. При пресичането на ул. „Любляна“ е предвидено кръгово кръстовище. Там локалните платна свършват и околовръстното продължава още 200 метра до входа на кв. „Горна баня“, където отново ще има кръгово.

След него булевард „Никола Петков“ тръгва наляво, а разширеното околовръстно поема на северозапад. На това място е последната станция на метрото, стигащо до „Овча купел“. По градоустройствен план сега теренът е само за озеленяване, но предназначението му се променя, което ще позволи на мястото да се направи голям буферен паркинг.

Следващият голям пътен възел на разширеното околовръстно е при пресичането с ул. „Суходолска“ .Той е решен във вид на двуетажно кръгово като това на Телевизионната кула.

Оттам пътят поема на север, минава близо до стената на язовир „Суходол“, която ще трябва да се укрепи, и стига до началото на магистрала „Струма“ (бивша „Люлин“ -б.а.). С това софийското околовръстно окончателно се превръща в магистрала от край-до край. При разрешените 80 км в час тази обиколка на столицата би трябвало да може да бъде извършена за около 40 минути.

Този последен участък от околовръстното е натоварен с много функции. Арх. Здравков обясни, че сегашните анализи на трафика показват, че всеки ден около 2000 коли минават транзитно по бул. „Тодор Александров“, т.е. идват откъм „Люлин“ в посока центъра, но след това продължават към „Младост“.

За тях тази отсечка ще позволява да избегнат минаването през центъра и да стигат директно до югоизточната част на столицата без нито един светофар.

Освен това всяко денонощие през прохода Владая и „Княжево“ минават средно по 33 000 превозни средства, което е трафик като за магистрала и далеч надхвърля възможностите на този тесен път. С доизграждането на последната част от околовръстното част от този трафик ще предпочете да влезе в София през началото на магистрала „Струма“, защото вече ще има бърз достъп до много по-големи територии от града.

Жителите на „Княжево“ засега са единствените недоволни от проекта, особено от решението за кръстовището на „Цар Борис Трети“ с „Никола Петков“.

По време на представянето председателят на техния инициативен комитет Любо Стефанов настоя кръстовището да продължи да се регулира изцяло от светофар и да няма никакви улеснения за движението в нито една посока. Така според княжевци трафикът през квартала им ще има затруднения и ще се научи да влиза в столицата през магистрала „Струма“. Но както обясни арх. Здравков, целта на разширението на околовръстното е да дава алтернативи, а не нарочно да затруднява движението.

Разширението на този последен участък от околовръстното ще струва около 320 млн. лв. , които ще бъдат включени в държавния бюджет за 2021 и 2022 г. Сумата е приблизителна, тъй като това е идеен, а не технически проект. Още през лятото Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви обществена поръчка за изработване на технически проект и за избор на изпълнител, като най-вероятно срокът за изпълнение ще е2023 г.

 

От „Младост“ до „Тракия“ ще е готово в края на 2021 г.

Разширението на околовръстното шосе от „Младост“ до началото на магистрала „Тракия“ ще приключи в края на 2021 г. То се извършва от ГБС.

Едва в последните няколко месеца терените за строителство бяха най-после освободени по цялото протежение от 5,8 км на пътя. Изграждането на този участък започна по стария ред на Закона за държавната собственост, който действаше преди май 2019 г.

Той предвиждаше отчуждените терени да стават собственост на възложител едва след като и последната съдебна инстанция е излязла с решение и е ясна сумата на обезщетението.

Затова строителството започна в момент, когато едва 2 километра от трасето бяха напълно отчуждени, като ставаше въпрос за отделни разпръснати парцели. Единственият по-дълъг участък с ясна собственост бяха 780-те метра около разклона за Герман и изграждането на разширението започна оттам.

Проектът предвижда четири детелини - на разклоните за „Младост“, за Герман, за Лозен и в началото на „Тракия“, плюс локални платна за всяко по-голямо УПИ около пътя. Стойността на участъка е 140 млн. лв.