Назад

Според класация на 150 населени места в света София е в топ 30 по поскъпване на имотите

02.06.2020 г., с.19

Според класация на 150 населени места в света

София е в топ 30 по поскъпване на имотите

Повишението у нас е с 5,9%, при средно 3,2% за пазара

София е на 30-то място сред 150 града в света по ръст на цените на жилищата, показва индексът Residential Cities Index на консултантска компания на пазара на имоти. Цените на жилищните имоти в столицата са нараснали с 5,9% през миналата година, при средно увеличение от 3,2% за всички градове в класацията. Оказва се, че пазарът на имоти в София се представя по-добре отколкото в повечето големи гладове по света.

Будапеща си връща титлата на града с най-бърз ръст на цените на апартаментите в света. Жилищните имоти в унгарската столица са поскъпнали с 24,1% в рамките на година благодарение на голямото търсене, подкрепено от ниските лихви по ипотечните кредити, силната заетост и ръста на икономиката.

След Будапеща в топ десет се нареждат китайските градове Сиан и Ухан(данните за Ухан са преди кризата с Covid-19) с увеличение на цените съответно с 15,9% и 14,9% на годишна база, Загреб (+14,5%), Санкт Петербург (+14,2%), Варшава (+13,1%), Атина (11,8%), Люксембург (+11,4%), Лион (+11,2%) и Братислава (+10,2%). Двуцифрен ръст на цените на жилищата е регистриран и в Москва (+10%). Покупката на имоти в тези гладове се е оказала много добра инвестиция.

Точно преди София в класацията са Мексико Сити, Монреал и Финикс, а след столицата ни се нареждат Хали-факс и Измир. В над 78% от включените 150 града в класацията е регистрирано покачване на цените на жилищата през последната година. При изключително ниските лихви по банковите депозити покупката на жилище в тези градове е чудесна възможност за съхранение на наличния капитал и постигане на добра доходност.

Оказва се, че много градове от Централна и Източна Европа се представят изключително добре като Загреб, Варшава, Атина и Братислава, които влязоха в топ десет на класацията.

Два руски града в индекса - Санкт-Петербург и Москва, също се изкачват на по-горна позиция в класацията благодарение на доброто представяне на икономиката на страната и подобряване на нагласите на хората към покупката на имоти.