Назад

Спират замърсяващите коли от движение

11.02.2020 г., стр. 7

КАТ В АКЦИЯ ЗА МРЪСНИ ДИЗЕЛИ

Проверките започват утре директно по улиците

КАТ и Инспекторатът към Столичната община започват съвместни проверки за автомобили, замърсяващи въздуха над нормите.

Това съобщи вчера кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на нова спортна зала в 176-то училище в Негован. До момента газ анализаторите се използваха единствено в пункта на отдел „Пътна полиция" в столичния кв. "Дървеница". Всяка кола при първоначална регистрация трябва да мине подобен тест. Сега уредите ще бъдат изкарани по улиците и ще се правят проверки на място. Екипите разполагат с допустимите данни от производителите и ще следят дали автомобилите са в нормите за димност.

Тунинг

Най-големият проблем са дизеловите возила с турбокомпресори, на които масово се прави т. нар. чип тунинг за увеличаване на мощността. В някои случаи двигателите допълнително се доработват, като им се монтират и по-големи дюзи. Зад подобни превозни средства често може да се видят гъсти кълбета черен дим. В същото време филтрите за твърди частици на новите дизели често се запушват, при което собствениците им ги отстраняват.

При бензиновите возила проблемът със замърсяването над нормите може да произтича от премахнат катализатор. „Не всеки собственик иска да го подмени с нов, когато се запуши, защото това са допълнителни разходи, започващи от 400 лв.", коментира механик от автосервиз пред „Телеграф".

Стикер

Ако при проверките бъде установено, че дадена кола е извън нормите, тя ще бъде спирана от движение до отстраняване на неизправността. На предното стъкло на автомобила се залепва стикер, показващ, че возилото е спряно от движение и не може да се движи с над определена скорост. Собственикът му след отстраняване на проблема ще трябва повторно да мине през технически преглед. Предвижда се да се тестват нивата на димност и на камионите.

„Не се притеснявайте, ако карате стар дизел на 20 години. Целта е той да е изправен. Той трябва да отговаря на допустимите норми за димност на колите, произвеждани преди 20 години, не на сегашните норми за нови дизели", коментира експерт пред „Телеграф". През вчерашния ден от Инспектората към Столичната община правеха проверки и за нерегламентирано горене на отпадъци.