Назад

Спират превръщането на тоалетна в заведение в столичния парк „Заимов“


08.01.2021 г., с. 6

 

Спират превръщането на тоалетна в заведение в столичния парк „Заимов“

До 2004 г. обектът е бил общински, но е заменен за апартамент в „Люлин“

 

Даринка Илиева

До дни главният архитект на София Здравко Здравков ще издаде заповед за спиране на строителството в парка „Заимов“, което разбуни духовете в квартала още през лятото на 2019 г. Тогава близо до кръстовището на булевардите „Мадрид“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“ започна да се излива бетон.

Обектът представлява обществена тоалетна, която трябва да се пристрои и надстрои, за да се превърне в заведение за хранене.

Още през миналата година от гражданската организация „Кинопамет“ поискаха да бъде глобен кметът на „Оборище“, който позволил „да се вдига сграда с мощна стоманобетонна конструкция в самия парк“. Оттам поискаха и компетентните органи да проверят строежа.

„Проектът за пристрояването и надстрояването на тоалетната е одобрен през 2011 г. от главния архитект на район „Оборище“. Той издава и разрешителното за строеж. През 2015 г. отново главният архитект на района одобрява изменението, с което се променя предназначението на част от обекта, който от банков офис става заведение за обществено хранене. Изискахме цялата документация от район „Оборище“. Направихме проверка и установихме, че изменението от 2015 г. не е съгласувано с Министерството на културата, а обектът попада в част от паметник на градинско-парковото изкуство, какъвто е парк „Заимов“. През октомври миналата година е издаден констативен акт, който е връчен на възложителя на обекта. До средата на януари ще е готова заповедта за спиране на строителството, както и на тока и водата на обекта до съгласуването на проекта с Министерството на културата. Ако не получи одобрение, собствениците ще трябва да премахнат това, което не е по първоначалния проект, съгласуван с НИНКН“, обясни пред „24 часа“ Здравко Здравков.

Ако собствениците не изпълнят предписанията, ги очаква и сериозна санкция.

Тоалетната е станала частна чрез заменка през 2004 г. Тогава общинският съвет я заменя за апартамент в район „Люлин“. Тоалетната е 105 кв. м и към сделката има безсрочно право на строеж на още 55 кв. м и надстройка от един етаж с размери 160 кв. м.

Така собственик на имота става „Стобис 2000“, който обаче впоследствие я продава на „Уел Към 00“. Втората компания тогава се управлява от собственика на Дарик радио Радосвет Радев и Десислава Попова. След това те продават „Уел Към 00“ на Шон Патрик ОТайли. После като съдружник във фирмата влиза Таня Василева. От 2019 г. пък мястото на 0‘Райли се заема от бившия директор на НДК Христо Друмев, който купува неговия дял срещу 5000 лв.

Иначе от отговор на столичния кмет Йорданка Фандъкова на въпрос, зададен от общинския съветник Иван Таков от БСП през миналата година, стана ясно, че в парка „Заимов“ се предвиждат следните дейности: изграждане на нова игрова зона, разширение на съществуващата детска площадка „Вила Вилекула“, обновяване на централния розариум, нова кучешка площадка, зона за фитнес, парково осветление и обзавеждане. Дали обновяването на парка ще се реализира през тази година, ще стане ясно при представянето на бюджет 2021 на София, който трябва да бъде обявен този месец.