Назад

Спасиха иконостаса на Курилския манастир – Отец Нектарий благодари на градоначалника за подкрепата


01.04.2021 г., с.
11

 

Един от най-старите храмове в Софийско

Спасиха иконостаса на Курилския манастир

Кметът Йорданка Фандъкова провери как е приключила реставрацията

Отец Нектарий благодари на градоначалника за подкрепата

 

Иконостасът на един от най-старите храмове в Софийско - Курилския манастир „Св. Иван Рилски“, е изцяло реставриран. Средствата за това са от Програмата за подкрепа на манастирите и църквите в Столичната община, а отец Нектарий благодари лично на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя бе на място, за да види как е приключила реставрацията. С нея бе и кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. През 2019 година бяха осигурени средства от Общината и за довършване на реставрацията на стенописите, се разбра при посещението на Фандъкова.

Курилският манастир „Св. Иван Рилски“ е основан през X век и е един от най-старите манастири в този регион. През 1593 г. е обновен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зографски. През 1830 г. е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е построен втори притвор. До средата на XIX век манастирът е обитаван от 45 монахини, реализиращи огромна мисионерска дейност.

През 2013 г. започва поетапна реставрация на стенописите в храма. Изградени са музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. В музея му са запазени редица ценни ръкописи и книги, сред които Евангелие.

В същото време стартира и възстановяването на купола и укрепване на Богословския факултет на площад „Св. Неделя“ в София. Особено ценна е картината под купола, дело на художника Н. Ганушев, която изобразява учредяването на Българската екзархия.

Сградата е построена през 1914 г. по проект на виенския архитект Фридрих Грюнангер.