Назад

СОС гласува 1,9 млрд. лв. за София


26.02.2021 г., с. 9

 

СОС гласува 1,9 млрд. лв. за София

Рекорден бюджет за детски градини и чист въздух

50 млн. лв. за квартални ремонти

 

Рекорден бюджет от 1.891 млрд. лв. ще има София 2021 г., след като вчера Столичният общински съвет прие предложената от кмета Йорданка Фандъкова финансова рамка. Дебатът по нея продължи 4 часа и накрая бе приета с 33 гласа „За“, „Против“ бяха 26, а 1 общински съветник се въздържа.

В бюджета е залегнало постигане на 3 основни цели, обясни Фандъкова. Това са изграждането на стратегическа инфраструктура, осигуряване на места в детските години за всички деца от 3- до 6-годишна възраст до края на мандата, подобряването на качеството на въздуха и чистота на града. Към тях са насочени общо над 400 млн. лв.

За изграждане, разширение и ремонти на детски градини и ясли ще отидат 65,7 млн. лв.

45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясни, с тях очакванията през тази и следващата година, когато ще завършат, са да бъдат отворени 185 нови групи.

За подобряването на качеството на атмосферния въздух и чистотата на града, капиталовите инвестиции общо са за около 200 млн. лв.

От тях средства ще се насочат за подмяна на стари печки, инвестиции в метро и електротранспорт, измервателни станции и системи за мониторинг на въздуха, миене на улици и паркове.

Капиталовата програма на града е в размер на 511,7 млн. лв. „За стратегическа инфраструктура са предвидени 140 млн. лв., с които може да гарантираме нови булеварди и връзки с "Околовръстния път“‘, посочи още Фандъкова.

Общината отделя и 50 млн. лв. за квартални ремонти - 50 млн. лв. 10 млн. лв. от тях ще бъдат предоставени директно на кметовете на райони.