Назад

Софиянци одобряват ремонта на „Света Неделя" по макети

06.02.2020 г., стр. 6

Реконструкцията на площада започва догодина

Фандъкова обеща нито едно дърво да не бъде отсечено

МАРИЯ НИНОВА

Софиянци ще одобряват реконструкцията на площад „Света Неделя" по макети. Това обяви главният архитект на столицата Здравко Здраков, който заедно с кмета на града Йорданка Фандъкова проведаха среща с италианския архитект Массимилиано Фуксас, спечелил конкурса за обновяване на пространството. На нея от Столичната община представиха препоръките си относно проекта, а Фуксас заяви, че ще ги приеме. „Този път ще правим всичко с макети на място, изпълнения в едно към едно. След като се изчистят всички забележки и препоръки ще представим проекта в рамките на няколко месеца пред хората, за да го видят преработен", заяви Здравков.

Проектът на италианеца предвижда издигане на високотехнологични навеси във формата на гъби, произвеждащи ток. Навесите ще осветяват нощно време площада, който ще бъде изцяло пешеходен, но трамваят ще запази движението си.

Именно намаляване на броя на осветителните тела е една от препоръките на кметството. Според Фандъкова те трябва да са по-малко, но да присъстват в новата визия на площада като връзка с бъдещето и иноваците.

От своя страна Фуксас добави, че фотоволтаицте не са центърът на проекта, а знак за това, че трябва да се преминава към чиста енергия. Архитектът обяви, че на тях трябва да се гледа като на обзавеждане и добави, че ще бъдат поставени толкова от тях, колкото е нужно. „Броят им не е фиксиран. Това е въпрос на решение", коментира италианският архитект.

Археологическите разкопки ще бъдат съхранени в подземното ниво, като бъдат покрити със стъклен таван, който ще се явява пък под за пешеходците по площада. В проекта са предвидени също изграждане на сухи фонтани, монтиране на пейки, зона за подвижни съоръжения. Относно дърветата на площада Фандъкова категорично обяви, че няма да бъдат изсичани. Фуксас я подкрепи като заяви, че във всички градове, в който работи предлага именно засаждане на повече растителност. Той допълни, че материалът, с който ще се работи, ще бъде само един. „Посветих двата си дни тук на слушане. Моят приятел Джорджо Армани казва, че облича жените. Ако перифразирам - София е една госпожа и аз ще се опитам да й направя нова дреха, с която тя да стане най-елегантната, но първо ще се опитам да разбера какво харесва и какво иска", заключи Фуксас.

Кметът на София съобщи, че ще се направи всичко възможно ремонтът да започне през пролетта или ранното лято на следващата година. „През това лято ще продължат проучванията на археолозите. През това време архитектите и проектантите ще работят, защото там трябва да се проектира художествено осветление", каза Фандъкова. Тя увери, че са направени срещи с всички, които имат притеснения по проекта. С представители на църквата също са уточнени всички детайли.

Новите влакове за метрото вече са в София

Всички 20 нови метровлака, които ще се движат по третата линия на метрото, вече са доставени в София. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук. В момента тече и процедурата за доставка на още 10 влака, които ще обслужват предстоящите разширения на третия лъч. Кметът съобщи още, че е завършила модернизацията на първите два влака, които бяха от най-старите, обслужващи софийското метро.

В следващите 2 години ще се модернизират още 10 от старите превозни средства по първа и втора линия на подземната железница. „С ч обновяването удължаваме експлоатацията им с минимум 15 години, намаляваме разхода за енергия, подобряваме сигурността и се обособяват места за детски колички и хора в неравностойно положение", написа Фандъкова.