Назад

Софиянци най-добре платени, отказват работа за по-малко от 1000 лв. и без социални бонуси

17.09.2020 г., с. II-III

 

Софиянци най-добре платени, отказват работа за по-малко от 1000 лв. и без социални бонуси

∙           Най-много получават в IT сектора, където заплатите са около 4000 лв.

∙           Коронакризата съкрати 15 хил. души

 

ЦВЕТЕЛИНА СТЕФАНОВА

Софиянци искат заплата от поне 1000 лева чисто, социални придобивки и отказват да работят в друго населено място. Държат на почасова работа или намален работен ден, за да имат повече свободно време. Това са част от условията, които безработните поставят в бюрата по труда.

Средната заплата в столицата през март е 1841 лв., въпреки че тогава бе обявено извънредно положение. Тя е със 75 лв. повече от предходния месец. За година средната заплата се е вдигнала със 117 лв.

От началото на годината в столицата са обявени общо 15 785 свободни работни места, показват данни на Агенцията по заетостта. Те са с около 5479 по-малко в сравнение с предходната година, което е обяснимо предвид настъпилата икономическа криза и затварянето на много бизнеси, обясняват експертите.

Най-много хора се търсят в сектор „Административни и спомагателни дейности“, следван от сектор „Търговия“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“.

В сектор „Търговия“ средната обявена заплата за хипермаркетите е 1250-1350 лв. В по-малките вериги магазини е 1000-1200 лв.

В училищата обявените работни места са за учители с минимална работна заплата от 920 лв., но се дават допълнителни пари за прослужено време, както и бонуси. За хигиенистки в училище е обявена минимална работна заплата от 610 лв.

В областта на ресторантьорството и хотелиерството заплатите са между 800 и 1200 лв.

В сектор „Строителство“ заплатите са с голяма разлика и варират между 1000 и 3000 лева в зависимост от това дали обектите са в България, или страна от ЕС.

Медицински кадри не се задържат продължително в бюрата по труда.

„За краткия престой те получават по няколко предложения, от които могат да избират. Често привлекателни за тях са офертите за чужбина. В Германия средната заплата за медицинска сестра е 5000 - 6000 евро“, дадоха за пример експертите.

Най-високите обявени заплати - около 4 хил. лв., са в областта на информационните технологии, създаване на софтуер, аналитик софтуер, търговия, в областта на медицината и търговски представители на фармацевтични продукти.

„В тези сфери няма текучество, защото се предлагат високи заплати и социални пакети“, обясняват експертите от бюрата по труда в София.

Към края на юли работа са започнали 15 488 души.

Трябва да се има предвид, че над 60% са специалисти, които не желаят да правят компромиси и да приемат по-нискоквалифицирани длъжности, отбелязват от бюрата по труда.

Безработните с виеше образование в столицата са 39,3% към края на юли. Докато делът им в страната е три пъти по-нисък -14,9%.

Около 15 000 работници и служители от София са освободени от работа заради пандемията.

Най-много са от секторите „Хотелиерство и ресторантьорство, туризъм“, следвани от „Търговия“, „Преработваща промишленост“ и „Други дейности“.

От началото на пандемията пък около 11 000 души са започнали работа в София.

Между 10 и 25% са се върнали на старите си места

Над 52 хил. души са запазили работата си по схемата 60/40.

По новия вариант на мярката пък са подадени 1096 заявления за 21 763 души. До момента от тях са одобрени 379 заявления за 8204 работници.

Снимка на две колони – Между 1000 и 3000 лв. са заплатите в сектор „Строителство“.

 

Столичната общинска агенция за инвестиции помага на кадри да намерят работа мечта

 

Над 5000 квалифицирани служители се срещат с 200 от най-големите родни компании на Career Show 2020

 

Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции е официален партньор на форума за квалифицирани кадри Career Show 2020.

Събитието ще се проведе на 24 ноември 2020 г. в зала „Арена Армеец“ и на 25 ноември - онлайн.

Очакват се над 5000 квалифицирани кадри, които да се свържат с 200 от най-големите компании у нас.

Събитието в зала „Арена Армеец“ ще се проведе при спазването на всички противоепидемични мерки.

Работодателите ще имат възможност да се срещнат лично с предварително селектирани кандидати.

На онлайн събитието на 25 ноември, в което ще участват квалифицирани кадри от цялата страна и от Европа, ще се използва модерната система за matchmaking, която позволява подробно филтриране на кандидатите по критерии и предварително уговорени лични видеоинтервюта.

Форумът е от изключително значение в ситуацията на COVID-19. Според последни анализи до момента София се справя успешно със ситуацията. И двата сектора - на ИТ услугите и на търговския сектор, останаха сравнително стабилни. Кризата в секторите на туризма и свързаните с него услуги, както и културният сектор остават най-засегнати.

Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции остава на позиции да подпомогне процеса на стабилизиране на икономиката в града и да подкрепи малкия и средния бизнес.

200 от най-големите компании у нас ще търсят нови служители на кариерния форум.

Защо обичам София?

 

Кое е моето място в града? Отговарят любими българи и новите почетни граждани на столицата

Богдана Карадочева:

Цъфнат ли кестените на моята улица, заприличват на свещници.  Няма по-красив град

 

„Обожавам София. Градът е цветен, артистичен, аз си имам любими кътчета. Любимо ми е, когато цъфнат кестените на моята улица и заприличат на свещници. Няма по-красив град.“

Любимите места на Богдана Карадочева са в центъра, понеже е родена и цял живот живее там. Певицата обича улиците, разходките, да се среща с приятели. „Сега по време на изложението „Алея на книгата“ обичам да си купувам някоя нова книга. Обичам и парковете, но и улиците. Аз съм била и в други столици, където трафикът е много по-голям, там шофьорите на такси например си носят книга или списание и си четат, хората са свикнали. Тук всеки си гледа в телефона. Светът е друг.“