Назад

Софиянци избират между 38 проекта за града


04.11.2020 г., с. 15

 

Софиянци избират между 38 проекта за града

Контейнер дава билетче за рейса срещу шише

Мариус Донкин предлага пасаж от панели до Народния театър

 

Валери Роев

Автомат, който пуска билетче за градския транспорт в замяна на пластмасови шишета, ретро трамвай, пълен със сватбари и огромен атракционен балон в небето над София.

Това са само част от проектите, предложени за реализация в столицата от граждани и организации в рамките на програмата „София избира“. Постъпилите предложения са общо 38. Кои от тях ще се осъществят през следващата година ще определят гражданите чрез гласуване на сайта на програмата sofia.bg/sofia-izbira до 30 ноември. Нейният бюджет е общо 1,5 млн.

Ако на първо място е идеята с бюджет от 1,5 млн. лв., ще бъде реализирана само тя, ако сборът от бюджетите на първите 3 проекта е до 1,5 млн. лв., ще бъдат реализирани и трите.

Предложения

Едно от предложенията е за инсталиране на автомати за изхвърляне на найлон и пластмаса. Идеята е всеки, който намери такива вредни за природата отпадъци да ги носи до въпросния контейнер. При пускане на определено количество пластмаса той ще получава билетче за градския транспорт. По този начин ще се стимулира хем събирането на отпадъците, хем пътуването с обществен транспорт. Идеята е взаимствана от Китай, където има такива контейнери. У нас подобен автомат е инсталиран в Бургас, но той дава моливи, вместо билетче. Цената на един такъв автомат е 10-15 000 лв. Друг от предложените проекти предвижда възстановяване на исторически превозни средства -трамваи, тролеи и автобуси. С адекватна реклама и популяризиране, може общината да почне и да печели от тях след като са реставрирани чрез провеждане на събития, сватби, балове и тн., смятат авторите на проекта. Той се оценява на 670 000 лв., необходими за реставрирането на трамвай, тролей и два автобуса.

Гледки

На 1 млн. лева пък се оценява проект на Природен парк „Витоша“ за изграждане на огромна изгледна площадка на Копитото, от която се открива красива панорамна. Друго от предложенията е за изграждане на асансьор с тераса за наблюдение на ул. „Будапеща“ (стълбището) между бул. „Дондуков“ и ул. „Московска“. Неговата стойност е половин милион лева. На спиращи дъха гледки е посветен и проектът за голям атракционен балон с хелий, който ще издига пътници над града. Като примерна локация за него се посочва Южния парк.

Със свой проект по програмата кандидатства и директорът на Народния театър Мариус Донкин. Неговото работно название е „Пасаж Иван Вазов“. Той представлява шест панела с огледална повърхност, които са интерпретация на традицонната театрална кулиса. Те ще са с големина 6 на 4 метра и ще имат в центъра си правоъгълен отвор. Планира се да бъдат подредени по протежение на ул. „Иван Вазов“ в пространството от пресечката на „Иван Вазов“ и „Бенковски“ до десния ъгъл на централната фасада на Народния театър. Стойността на проекта е 600 000 лева.