Назад

Софиянци гласуват за 38 проекта


05.11.2020 г., с. 9

 

Ученици предлагат изграждане на увеселителен парк

Софиянци гласуват за 38 проекта

Програмата „София избира“ е с пилотен бюджет 1,5 млн. лв.

Предлагат атракцион до КАТ

 

До 30 ноември софиянци имат възможност да изберат от 38 проекта, които са качени на сайта на Столична община. Програмата „София избира“ е пилотна, а бюджетът и е 1,5 млн. лв. Финансиране ще получат само проектите, които получат най-голямо одобрение от столичани, чрез гласуване.

Сред най-интересните проектни предложения е дългоочакваната и обещана от общински съветници преди година зона за скейтборд. Предложението е на федерацията по скейтборд, която посочва, че съоръжението може да се изгради в Северен парк.

Има предложение и за поставяне на автомат, в който се предават празни пластмасови бутилки, а срещу тях се получава билет за градския транспорт. Предложението е на Цанко Донков, създател на гражданската инициатива „Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето“. Автоматът може да се постави пилотно, а цената е 10 000 - 15 000 лв. Такава машина има в Бургас и срещу пластмаса пуска молив. Автомати, които срещу пластмасови бутилки осигуряват превозен документ или намаляват цената на абонаментна карта има в Рим и Истанбул. В италианската столица има такива автомати на най-натоварените метростанции и спирки, а условието е 30 празни пластмасови бутилки. В Истанбул системата е въведена от 2018 г. Там, ако върнеш пластмасова бутилка или кенче на машините по метростанциите, се преизчисляват абонаментната картата и пътуването става по-евтино.

Сред предложенията в „София избира“ е и това на учениците от 105 СУ „Атанас Далчев“. Заедно с Гергана Стоилова те кандидатстват за финансиране по програмата за изграждане на „Увеселителен парк в града“, който да е край езерото Панчарево.

С проект „Пързалката“ кандидатстват журналиста от БНТ Карина Караньотова и Емилиян Дечев с бюджет от 8000 лв. Те предлагат детският атракцион да бъде изграден в градинката на КАТ в район Изгрев.