Назад

София влага 140 млн. лв. в нова канализация


17.12.2020 г., с. 6

 

С ПАРИ ОТ ОП „ОКОЛНА СРЕДА“

София влага 140 млн. лв. в нова канализация

 

Изграждане на нова канализация в районите „Витоша“, „Панчарево“, „Връбница“, „Нови Искър“ и „Сердика“ на стойност 140 млн. лв. предстои да гласува Столичният общински съвет (СОС) в четвъртък.

Постоянната комисия по финанси и бюджет прие с пълно единодушие доклада, с който градът ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“ за тези райони, съобщиха от СОС.

Пред инвестиционно проучване е готово и в средата на 2021 г. трябва да започне подготовката за обновяване и изграждане на ВиК инфраструктурата в крайградската зона Симеоново-Драгалевци, в кварталите „Бенковски“, „Кръстова вада“ и на територията на Обеля, Банкя и Нови Искър. „Това решение на Общинския съвет за изпълнението на проекта ще доведе до подобряване на качеството на услугата, и то по европейски стандарти, за водоснабдяване и отпадъчни води. При изготвянето на прединвестиционно проучване е получена подкрепата и одобрение на „Джаспърс“, от където е предоставена и външна техническа помощ.

„Общата стойност на всички разработени проекти за пълно съответствие с изискванията на Европа, в трите агломерации с над 10 000 жители - София-град, Банкя и Нови Искър, е над 1,3 млрд. лв.“, посочват от Общинския съвет.