Назад

София в топ 3 европейски градове на бъдещето след Лондон и Дъблин за бизнес

12.02.2020 г., стр. 8

Класацията се прави сред 505 града от отдел на Financial Times

София влезе в топ 3 в категорията „Европейски град на бъдещето 2020/ 2021 по стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции" в престижна класация, организирана от fDi Intelligence. В тази категория столицата се нарежда след Лондон и Дъблин.

Това съобщи в профила си във фейсбук зам.-кметът по дигитализация Владимир Данаилов.

В класацията, която се прави веднъж на две години, София заема престижни позиции и в други категории - 3-о място по ефективност на разходите, 6-о в „Източноевропейски региони на бъдещето" и 9-о в „Източноевропейски градове на бъдещето". Като регион пък София е 9-и в категорията „Малки европейски региони на бъдещето" по ефективност на разходите. Сертификатите за класацията ще бъдат връчени на церемония през март в Кан.

„Вярвам, че с работата си през последните години за бизнес средата и имиджа на София пред света Столичната община и екипът на Столичната агенция за инвестиции имаме своя принос за поредното признание", написа Данаилов, който доскоро бе начело на СОАПИ.

fDi Intelligence е отдел на Financial Times по теми, свързани с инвестициите. Класацията се прави на база макроикономически анализ на 505 градове и региони от цяла Европа в 5 категории - икономически потенциал, трудова среда, ефективност на разходите, инфраструктура и лесни условия за развиване на бизнес.