Назад

София строи 9 детски градини

12.03.2020 г., стр. 6

ЧАКА ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА ОЩЕ ТОЛКОВА

Столичната община строи 9 детски градини през настоящата години и чака финансиране от държавата за още толкова. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира цялостния ремонт на 31-ва детска градина в район „Люлин".

„През тази година сме заложили строителството на 9 детски градини, като сме подали заявка към МОН за финансиране на още 9. Имаме уверението от министъра, че ще ни бъде одобрена програмата за строителството със средства от държавния бюджет", обясни кметът.

Отделно общината изпълнява програма за цялостно преустройство на детски градини. В момента се престрояват 5 градини в районите „Люлин", „Красно село", „Изгрев", „Подуяне" и „Искър". „Наред със строителството на нови детски градини и отварянето на нови места, важна задача остава да осигурим и здравословни условия за децата, Построили сме отново 48 сгради", каза Фандъкова.

Кметът изтъкна, че инвестицията в 31-ва детска градина е 2,2 млн. лв. Строителните дейности включват цялостно обновяване на сградата и извършване на конструктивно укрепване, подмяна на всички фасадни панели и вътрешни стени, прилагане на мерки за енергийна ефективност, полагане на топлоизолация по фасадни стени и покрив, подмяна на инсталациите, изграждане на нова вертикална планировка с тротоарна настилка около сградата, нови асфалтирани алеи и 10 нови детски площадки. Фандъкова подчерта, че в район „Люлин" изцяло наново са построение четири забавачки, предстои обновяването на още две.