Назад

София спасява поликлиники с 1 млн. лева заем

16.04.2020 г., стр. 2

Деси Велева

Целеви заем от 1 млн. лева ще получат от Столичната община здравните заведения за извънболнична помощ. Парите ще бъдат разпределени за изплащане на възнаграждения на персонала в най-закъсалите поликлиники, които са около 10. Това гласуваха общинските съветници от здравната комисия към СОС.

На заседанието стана ясно, че спадът в приходите на ДКЦ-та продължава, макар че има известно оживление след първите две седмици на извънредното положение. При някои пациентите и дейностите са намалели наполовина, при други - до 80 на сто. Част от поликлиниките са организирали дарителски акции и са успели да привлекат финансов ресурс. Ще се мисли и как да бъдат насърчени управителите им.

Останалите ще получат заем, който е с гратисен период от една година, а ще се връща през втората. БСП настоя за ясна методика, по която да се преценява как да бъдат разпределени парите. Подготвя се и отделен доклад за подпомагане на общинските болници.

На заседанието на СОС днес ще бъде гласувано искане за отсрочка за плащане на вноска по кредит на Центъра за градска мобилност към Българската банка за развитие.

Председателят на Надзорния съвет на "Топлофикация-София" Десислава Билева ще бъде освободена днес с решение на Столичния общински съвет. Нейната оставка изненадващо бе гласувана вчера от стопанската комисия към СОС, след като тя сама я е подала.