Назад

София ще носи храна и лекарства на поставените под карантина

18.03.2020 г., стр. 13

Столичната община ще осигури доставка на основни продукти и лекарства на хора, които са поставени под карантина, за да е сигурно, че няма да се нарушава забраната за излизане от жилищата. Доставките ще се извършват само от служители на общинската дирекция по превенция и аварийна помощ, които са екипирани с облекла и маски. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За два дни, откакто общината обяви телефони, на които самотни възрастни да заявяват доставка, са обслужени 76 искания.

Фандъкова ще предложи пакет от мерки в подкрепа на малкия и средния бизнес, който трупа загуби заради затварянето на обектите. Става дума за освобождаване от таксата за тротоарно право и от наем на общински терени. С групата на ГЕРБ в СОС се обсъждат и други мерки.

„Става дума включително и за антикризисни мерки. Възложила съм да се преразгледа инвестиционната програма, за да се пренасочи финансов ресурс към болниците и за подкрепа на социално уязвимите групи", обясни тя.

Призова родителите да ограничат до минимум излизането на детските площадки, за да не се струпват и там хора.

Над 3 пъти са намалели пътниците в метрото след обявеното извънредно положение. Някои линии на наземния транспорт, които не са натоварени, се редуцират. Тези, по които има пътници, се обслужват нормално, за да не се събират много хора в едно превозно средство. Натовареността на всяка линия се следи постоянно, за да се реагира.

Иначе до 29 март синя и зелена зона в столицата са отменени. В столицата са преустановени плановите ремонти на експлоатационните дружества. Дезинфекцират се градският транспорт, метрото, подлези, контейнери и кошчета за отпадъци, обществени места, публични площи в ромските квартали. Всички районни кметове разпоредиха на етажните собствености да хигиенизират входовете на блоковете. Още миналата седмица Фандъкова забрани временно продажбата на билети от водачите в градския транспорт, светофарите минаха на автоматичен режим на пешеходци, за да не се налага минувачите да натискат бутоните, същата мярка действа и за вратите на автобуси, тролеи и трамваи.

„В този момент зависи от всички нас да се справим с тази ситуация. Важно е да сме дисциплинирани и единни. Стойте си вкъщи", призова софиянци Фандъкова.

 Въпреки призива на управляващите храната на възрастните да се разнася по домовете, от патронажа на отбранителното министерство за ветерани подредиха хората на опашка в София.