Назад

София с програма за развитие до 2027 г.


13.10.2020 г., с.4

 

София с програма за развитие до 2027 г.

Определят кои квартали имат нужда от най-много инвестиции

 

Даринка Илиева

Кои столични квартали имат най-голяма нужда от публични инвестиции, ще стане ясно през декември. Тогава общинското предприятие „София-план“ ще е готово с предложение за зоните, които да влязат в „Програма за София“.

Това е новият план за интегрирано развитие на столицата, който ще насочва еврофинансиране за периода 2021 - 2027 г.

Правим подробен анализ на проблемите и потенциала за развитие на София и връзките й с околните селища. Той е съобразен с вече приетата визия на града. В програмата ще влязат най-аргументираните и нужни на столицата проекти, които са реалистични, с обоснован бюджет, срок на изпълнение и източници на финансиране. За първи път акцентът ще е върху проекти, които ще носят полза не само в една, а в няколко сфери, обясни шефът на „Софияплан“ арх. Любо Георгиев.

Определянето на кварталите и проектите, които ще се реализират в тях, ще стане след срещи с граждани, бизнес и администрация.

„Програмата ще бъде обвързана и с промяната на Общия устройствен план, което също се подготвя от „Софияплан“. Тя ще бъде финализирана след широко обществено обсъждане и ще е готова в началото на 2021 г.“, добави арх. Георгиев.