Назад

София с платформи „Профил на гражданина" и „Профил на бизнеса"

27.01.2020 г., стр. 7

Дигитални платформи „Профил на гражданина" и „Профил на бизнеса" създава Столичната община, съобщиха от столичното кметство. Идеята е с тях да се подобрят услугите, които общината предоставя на гражданите и бизнеса и да се стимулира иновационният потенциал на местните компании.

В дигиталната платформа ще има не само обобщена информация за социално-икономическия живот в града, но ще бъде и централизирано място за заявяване на услуги и обмен на документи с администрацията. Платформите са част от внесената за обсъждане и разглеждане от Столичния общински съвет „Стратегия за дигитална трансформация,, на София. Нейното изпълнение е в създадения по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова нов ресор „Дигитализация, иновации и икономическо развитие,, със зам.-кмет Владимир Данаилов.

Профилите са част от подобряването на услугите и качеството на живот и чрез обръщане на административните услуги към бизнеса и гражданите.

Предвижда се свързване на общината със системите на другите институции и регистри, включително и с цел за автоматично излъчване на документи. Срокът за изпълнение е до 18 месеца и е част от общата промяна за е-управление на града. По данни на ЕС отварянето на административните данни може да доведе до 1,8 млрд. евро спестени разходи.