Назад

София с над 31 млн. лв. загуби заради кризата

03.04.2020 г., стр. 6

Фандъкова:"Преразглеждаме инвестиционната програма, разширението на метрото и нови детски градини остават приоритет"

Даринка Илиева

31,5 млн. лв. загуби отчита за момента Столичната общината. В сумата обаче не влизат загубите, които трупат общинските лечебни заведения, тъй като все още се калкулират. Това става ясно от съобщение на столичния кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук.

19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за месец март. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. Отчита се обаче повишение при някои по-малки данъци - за възмездно придобиване, от който постъпленията са с 1,7 млн. лв. повече.

Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя“ и „зелена“ зона.

Минус 6,5 млн. лв. е загубата на трите общински транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“.

“С икономистите изготвяме прогноза за размера на приходите, които можем да очакваме в следващите месеци, както и на допълнителните разходи, които ще направим. Въз основа на тези данни ще предложа актуализация на бюджета на София за 2020 г. Посоката, в която работим е – намаляване на общите разходи за някои дейности и намаляване на планираната инвестиционна програма. Целта е да намерим баланса така че да не спираме работа, да поемем новите разходи следствие на кризата и да продължим развитието на града”, обяснява Фандъкова.

Нейната категорична позиция е, ме инвестиционната програма на града не трябва да бъде спирана, а само преразгледана. Като приоритет трябва да се запазят предвидените дейности за продължаване на стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на център за съвременно изкуство. Фандъкова е категорична, че трябва да се довършат спечелените европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които общината инвестира в града и бизнеса.

“Твърденията от последната седмица, че можем да спрем тези проекти и да пренасочим парите за нещо друго, са подвеждащи и неверни. Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции. С отговорност, финансова дисциплина и не на последно място, обединение, можем да се справим с този тежък удар върху града ни. И то така, че София да продължи да бъде двигател на икономическото развитие на страната”, пише Фандъкова.

Тя е готова и с първия пакет от мерки, с които общината да подпомогне малкия и среден бизнес, който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса. “Това са мерки в помощ на най-засегнатите сектори и включват – данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София.

Разработихме доклада с предложенията с икономистите Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Георги Ангелов от „Отворено общество“, Иван Нейков, Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Надя Шабани от Центъра за нестопанско право.

Убедена съм, че извънредното положение, в което се намираме, изисква първо експертни анализи и второ, политическо съгласие и обединение около работещи и добри решения за гражданите и икономиката на София”, казва още Фандъкова. И напомня, че преди седмици е сформирала работна група с представители на всички политически сили в общинския съвет. Експертният доклад ще им бъде предаден днес, а вече се работи и по втората част - за отражението на кризата върху приходите и разходите на Столичната община и нуждата от актуализация на бюджета.

“Въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности – като градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности”, пише още столичният кмет.