Назад

София реже 23,4 млн. лв. разходи, но се отказва само от един голям проект

24.04.2020 г., стр. 6

Фандъкова: "Обмисляме заем за вътрешния ринг, запазваме парите за метрото и нови детски градини"

ДАРИНКА ИЛИЕВА

С 23,4 млн. лв. по-малко от първоначално планираните в бюджета приходи очаква да получи Столичната община. Това стана ясно, след като кметът Йорданка Фандъкова предложи актуализация на финансовата рамка за 2020 г.

Тази година бюджетът на София е 1,729 млрд. лв. Само за март обаче приходите са паднали с 18,9 млн. лв., като част от тях не могат да бъдат наваксани през втората половина на годината, обясни Фандъкова.

12,1 млн. лв. намаление на данъчните приходи и 11,3 млн. лв. от такси, предлага тя. 8 млн. лв. спад на данъка от сделки с имоти, 3,5 млн. лв. от този върху автомобилите и 600 хил. от туристическия очаква общината. 3,9 млн. лв. по-малко ще са приходите от такса за детските градини, 2,6 млн. лв. по-малко от такса смет, 1,4 млн. лв. - от тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лв. - от наеми и продажба на услуги и стоки, и 2 млн. лв. - от такси за технически услуги, съобщи още Фандъкова.

С 23,4 млн. лв. се намаляват и разходите, като с 13,3 млн. лв. се свива инвестиционната програма и с 12,8 млн. лв. - текущите разходи.

„Запазваме всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-та, както и издръжката на социалните услуги", уточни Фандъкова.

Реално София ще се откаже напълно само от един инфраструктурен проект - ремонтът на ул. „Народно хоро" в „Овча купел", където районният кмет поиска нов проект. С 6,7 млн. се намаляват средствата за още незапочнали обекти.Тази година ще се завърши проектирането на „Чепинско шосе", на улиците „Н. Коперник" и „Ат. Узунов" и транспортния тунел на НДК, а строителството ще е през 2021 г. Намаляват се средствата за изграждане на локали на северната тангента и на улици в местността Къро.

С 2,6 млн. лв. се свиват средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци. Запазва се финансирането само за проектиране на център за биомаса и завод за преработка на едрогабаритни отпадъци. С 1,9 млн. лв. по-малко ще са парите за ремонт на градини и паркове. Реконструкциите на парка „Заимов" и градината „Св. Георги" остават за 2021 г. С 400 000 лв. се намаляват средствата за разширяване на Централни гробища. Реконструкцията на банята в „Горна Баня" и изграждането на дубльора на левия Владайски колектор остават за 2021 г.

Сериозен спад в приходите има и градският транспорт. За него до средата на май ще са нужни 9,5 млн. лв. от бюджета.

Общината ще предостави 1 млн. лв. като заеми на здравните заведения в доболничната помощ, добави Фандъкова.

„Очакванията на експертите са кризата да се задълбочи и да има отражение върху публичните финанси и през 2021 г. Затова е важно да мислим за бюджет 2021 г. още отсега и да гарантираме, че развитието на София няма да се забави. Затова ще предложа да обмислим идеята за инвестиционен заем за изграждане на липсващите стратегически участъци от вътрешния градски ринг -бул. „Тодор Каблешков", бул. „филип Кутев" и връзките с околовръстния път - източна тангента, „Ломско шосе", бул. „Рожен". Така ще гарантираме инвестициите в София", каза още Фандъкова.