Назад

СОФИЯ РЕШАВА ДАЛИ ДА ВЪРНЕ ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ В КЛАС

23.11.2020 г., с. 6-7

 

СОФИЯ РЕШАВА ДАЛИ ДА ВЪРНЕ ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ В КЛАС
 

Учители настояват за онлайн обучение до Коледа
 

Учителите от Асеновград с призив към министъра на здравеопазването да затвори всички училища в страната и децата да продължат обучението си в онлайн среда. В противен случай заплашиха с бойкот. Преподавателите от Асеновград се обявиха против връщането от утре на децата от 5-и до 12-и клас в училищата, предаде Нова телевизия.

„Отправям апел към министъра на образованието за незабавно затваряне на всички училища в община Асеновград поради голямата заболеваемост. Ако не ме чуят, няма да дойдем. Абсолютно бойкот на системата. Призовавам всички родители да не пускат учениците в час. Опасно е, страшно е. Няма нужната хигиена", заяви Анелия Ставрева, учител в СОУ "Княз Борис Първи"- Асеновград.

„Не мога, не съм способна да ги накарам шест часа, докато трае моето работно време, да стоят с маски, а това е препоръчително, въпреки че родителите смятат, че така се задушават децата", категорична е Жанета Дизалджова, начален учител в ОУ "Петко Каравелов" - Асеновград. По данни на Регионалния инспекторат по образованието заболеваемостта сред учителите и учениците в Пловдивска област е ниска - около 3 процента. Според преподавателите данните се разминават. Учител преди 20 дни е преболедувал коронавируса. Смята, че училищата са инкубатор на заразата и на работното си място се е разболял. Според учителите графиците, които сега изготвят директорите, са неефективни. Задължават 40% от учениците да са в присъствена форма в класните стаи. В училищата няма техническата възможност да се преподава едновременно в клас и в електронен вариант на онези, които са вкъщи. Твърдят, че онлайн обучението засега е най-добрият вариант. 250 родители от Пловдивска област са подали декларации, че децата им ще учат само от вкъщи.

Междувременно тази седмица в столицата ще се решава дали и как да се върнат големите ученици в клас, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й трябва да се мисли за поетапно връщане на учениците в училищата, ако ситуацията позволи. Но според кмета на София това не може да стане едновременно за всички ученици.

„Мислим в посока учениците от седми-осми клас и евентуално 12-и клас поетапно да се връщат, но водим разговори с цялата система. Повечето учители не са безотговорни хора. Направихме анкета сред всички училища в София, сред директорите и се получиха интересни данни - над 60% от тях смятат, че за учениците до пети клас трябва да бъде присъствена формата на обучение, защото си дават сметка какво значение има това за децата. Повечето смятат, че и по-големите трябва да редуват присъствена и дистанционна форма", коментира Фандъкова. По думите й Софийският оперативен щаб ще се събере и ще прецени как учениците ще се връщат в клас.