Назад

София почете Патриарха на българската литература – Йорданка Фандъкова произнесе признателно слово

10.07.2020 г., с. 21

 

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗАХМЕ 170 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

София почете Патриарха на българската литература

Йорданка Фандъкова произнесе признателно слово

 

АНЖЕЛА ДИМЧЕВА

С поредица от културни събития столичната общественост се поклони пред личността и творчеството на Иван Вазов в деня, когато отбелязваме 170 години от рождението на най-обичания и четен български писател. Началото беше дадено пред Народния театър, където се откри изложба, организирана от Столична община и Националния литературен музей.

В словото си Йорданка Фандъкова отбеляза: „Скъпи съграждани, днес София изразява своето уважение към Народния поет. Благодаря от сърце на г-н Донкин, че анонсира отбелязването и ни обедини за този важен юбилей. На своя 70-ти рожден ден през 1920 г. Иван Вазов получава лично от Цар Борис III най-високия орден по това време - „Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий“ Той е единственият, който получава и правото да го задържи завинаги. Същия ден с царски указ Иван Вазов е провъзгласен за Народен поет. Зад това признание седи не само държавническо решение, но и народната любов“.

След откриването на изложбата стотиците събрали се граждани поеха на юбилейно шествие до къщата музей „Иван Вазов“, където 11-годишната Калина Божинова и 13-годишният Симеон Ангелов рецитираха от любимия балкон на Вазов стихотворенията „Аз съм българче“ и „Молитва“.

Шествието продължи към паметника на поета, където тържеството се водеше от доц. д-р Тодор Чобанов. Той благодари на всички партньори в организационния комитет и даде думата на поета Атанас Капралов - директор на Националния литературен музей. Десетки венци и цветя украсиха паметника на Патриарха на родната литература.