Назад

София налива 100 млн. лв. в улици, отпушват Варна с ново кръгово

11.02.2020 г., стр. 1, 2-3

Пловдив дава по 300 бона на районните кметства за ремонти

Столичната община ще налее над 100 млн. лв. в основни ремонти и кърпежи на улици през настоящата година, Варна пък заделя 37,9 млн. лв.

София ще предприеме над 15 големи ремонта. В морската столица очакват откриването на ново кръгово кръстовище през май. То ще разтовари трафика между три основни пътни артерии – бул.“Левски“, и улиците „Девня“ и „Г. Пеячевич“, където стават много катастрофи. Това става ясно от бюджетите на общините за 2020 г. За него са отделени 5,5 млн. лева.

За първи път София влага еднакви средства както в основни ремонти, така и за кърпене на дупки. И за двете дейности се отделят по 50 млн. лв. През настоящата година кметството предприема и изграждане на нови трасета и разширения на съществуващи.

Бул. „Филип Кутев“ ще бъде разширен, а по „Тодор Каблешков“ ще се изгради нов участък. Очаква се и заграждането на пробива на бул. „Петър Дертлиев“. Ще се ремонтира основно Източната тангента от Ботевградско шосе до Северната тангента, както и улиците „Първа българска армия“, „Кукуш“, „Николай Коперник“, „Атанас Узунов“, „Народно хоро“. Реконструкция ще претърпят булевардите „Асен Йорданов“ и „България“. Друг ключов проект, заложен в проектобюджета, е ремонтът на трамвайния релсов път от Съдебната плата до „Княжево“ с който ще последва и изграждане на линеен парк по бул. „Македония“.

Морската ни столица Варна ще инвестира 37,9 млн. лв. за изграждане и ремонт на улици. От тях 25,5 млн. лв. са предвидени за основен ремонт, реконструкция и изграждане на уличната мрежа, 10 млн. лв. за кърпежи, а 2,4 млн. лв. за улично осветление. Общината се е насочила към малките улици в централната част на града, в които често се образуват тапи. Ремонти ще има по улиците „Македония“, „Г. С. Раковски“, „Проф. Николай Державин“, „Ал. Дякович“. Поправки на асфалт и тротоари предстои да се правят по „Козлодуй“, „Патриарх Евтимий“, „Ат. Георгиев“, „Г. Живков“, „Юрий Венелин“, „Радецки“, „Велико Христов“, „Христо Попович“, „Хр. Самсаров“, „Проф. Жолио Кюри“, „Ангел Георгиев“, „Поп Харитон“ и др. Отделени са пари и за паркинга на ул.“Силистра“, както и за ремонти по улиците „Роза“, „Лотос“, „Карамфил“. Местната управа е предвидила средства и за ремонт на няколко улици в кв. Виница. Такива са „Св. пророк Илия“, „Св. Йоан Кръстител“ и др.

1,6 млн. лв. са отделени за реконструкция на улица от бул. „Първи май“ към Рибарско пристанище „Карантината“ в „Аспарухово, а 1,5 млн. лв. - за основен ремонт на улиците „Васил Левски“, „Георги Бенковски“, „Ком“, „Мусала“, „Булаир“, „Явор“, „Капитан Петко войвода“ и „Трети март“ в с. Константиново. Ремонт ще претърпят улиците „Чаталджа“ и „Братя Бъкстон“ в участъка от „Ген. Колев“ до бул. „Левски“, както и ул. „Д-р Анастасия Железкова“ от ул. „Разлог“ до бул. „Осми Приморски полк“.

Освен кръговото кръстовище на „Девня“ и бул.“Левски“ друг мащабен проект е изграждането на пътна автомобилна рампа на автомагистрала „Хемус“ с качване от бул. „Ат. Москов“, за него са отделени 773 000 лв.

Пловдив ще раздаде на районните кметства по 300 хил. лв. за ремонт на улици, тротоари и друг вид капиталови разходи, като в тази сума не влизат разходите за заплати и издръжка. Сред най-спешните проекти е завършването на първия етап от бул. „Северен“ на стойност 2 млн. лв. и стартиране на втория, който трябва да достигне до Карловско шосе. Ще започнат реални действия по пробива „Модър – Царевец“, чийто проект в момента се актуализира, съобщават от кметството.

13 км улици ще бъдат ремонтирани през тази и следващите две години във Велико Търново за 3,9 млн. евро. Инвестицията предвижда цялостната реконструкция на ул. „Опълченска: в старата част на града до връзката й с главен път Велико Търново – Русе. Ще има ремонти на основни улици в квартал „Света гора“ и участъка от обръщалото под студентските общежития до главен път София – Варна. Местната управа планира ремонти на обиколния път на крепостта Царевец, както и на ул. „Ксилифорка“ в квартал „Асенов”. Освен цялостно преасфалтиране ремонтите включват: изграждане на тротоари, оформяне на джобове за поставяне на съдовете за смет и монтиране на улично осветление. Ще бъдат изградени и два изцяло нови моста в кварталите „Асенов“ и „Света гора“ от двете страни на Царевец. От общината информират, че извършването на предвидените реконструкции и ремонти ще подобрят значително свързаността и проводимостта в пресечните точки на Паневропейски коридор № 9

В местната управа в Дупница през тази година ще акцентират върху ремонти на улици в селата. За текущ ремонт на четвъртокласната пътна мрежа и селата са предвидени 300 хил. лв., а за града 150 000 лв. Вече са поискани от кметовете на населените места списъци с обекти, които искат да бъдат ремонтирани тази година. Предстои да започне подмяната на част от водопровода в с. Бистрица. Заложени са средства за изграждане на тротоар на ул. „Георги Димитров“ в село Джерман. За града се предвижда ремонт на 12 улици, като ще бъде подменена и ВиК системата.

10 града с мръсен въздух в понеделник

КАТ проверява колите за врдени газове

Мерят емисии с анализатори

Масови проверки на автомобили, които замърсяват въздуха, започват в сряда от "Пътна полиция" и Столичния инспекторат. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проверките ще се правят на пътя посредством газ анализаторите, които преди повече от година общината купи и предостави на КАТ. Досега уредите се използваха само в пунктовете на "Пътна полиция". „Ще се проверява техническата изправност на очистващата инсталация не само на автомобили, но и на камиони. Целта е да не се допуска коли, които не са в изправност, да се движат по улиците и да замърсяват въздуха. В много райони на града има съвместни проверки на инспектората и полицията за нерегламентирано горене на отпадъци“, обясни Фандъкова.

10 града осъмнаха с мръсен въздух днес. Най-голямо превишение на нормите за фини прахови частици бяха отчетени в София и Русе. Според данните на Европейския индекс за качеството на въздуха, освен в София, опасни превишавания на фините прахови частици има още в Пловдив, Велико Търново, Перник, Шумен, Бургас, Горна Оряховица, Видин, Благоевград и Смолян.

Именно заради замърсяването от Столичната община предприеха няколко мерки за справянето с проблема. От кметството призовават гражданите да използват градския транспорт, вместо личните си автомобили и да заменят отоплението на твърдо гориво с алтернативно. Екипи на Столичния инспекторат извършват извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Също така се следят и строителните обекти.

Тикет системата заработва в края на годината

40% от новите валидатори са вече в градския транспорт

Махат старите автомати за билети

МАРИЯ НИНОВА

Над 40% от новите валидатори в градския транспорт на София вече са монтирани. Това съобщи пред „Монитор“ зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков. Устройствата са част от подготовката за стартиране на новата тикет система.

Междувременно от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) съобщиха, че са започнали премахване на апаратите, от които в момента пътниците могат да си купят билет за градския транспорт. „Процесът на оборудването с нови валидатори, бордови компютри, принтери за еднократни карти, камери и други е свързан с изключване на старите системи. Това са общо близо 13 000 различни устройства. Част от старата система са и апаратите за продажба на еднократни карти в трамваите, които постепенно се демонтират“, уточняват от ЦГМ. Те уверяват, че пътниците няма да имат проблем с липсата на такива апарати, които досега е имало само в тролеите и трамваите, и напомнят, че билети могат да се закупят от водачите, пунктовете на ЦГМ и редица дистрибутори.

Новата система се очаква да спестява време за зареждане и да гарантира по-лесно и удобно валидиране на потребителите в превозните средства. Все още не е ясно дали пътниците ще бъдат таксувани спрямо времето, което са прекарали в градския транспорт или на изминало разстояние.

Зарков обясни, че скоро се очаква да започнат обсъждания за това как точно да става таксуването. Всеки пътник ще може да зарежда превозния си документ от компютър, мобилен телефон или банкова карта. Транспортните средства пък ще бъдат оборудвани с камери, което ще повиши сигурността, както и борбата с гратиса ще е по-ефективна. Със заработването на новата система хартиеният билет ще отиде в историята. Тикет системата ще работи във всички видове градски транспорт - тролей, трамвай, автобуси и метро.

СЪОБЩАВАТ С SMS ПРЕДИ ДА ИЗТЕЧЕ АБОНАМЕНТЪТ

Бордова кола проверява за платено локално паркиране

Шофьорите, които ползват услугата за платено локално паркиране в София, ще получават напомнящ SMS преди да изтече срокът за приключване на правото за паркиране по този ред. Съобщение ще получават всички, които са платили абонамент, за да спират в района на жилището, което обитават. По този начин водачът ще има време не само да реши дали иска да продължи услугата, но ще има време и да подаде документи в срок.

Номерът, от който ще се получават съобщения, е 1902. До момента от Центъра за градска мобилност изпращаха напомнящи, имейли.

От днес в синя и зелена зона тръгва и тестова кола, оборудвана с бордови компютър и камери. Те ще засичат от разстояние дали паркираните автомобили са заплатили престоя си.

9 нови забавачки и 3 училища с пари от държавата

Столичната община ще строй 9 нови детски градини и 3 училищни сгради с държавни пари, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на нов физкултурен салон в 176 ОУ „Св. Кирил и Методий" в село Негован.

Тя уточни, че официално е изпратила списъка в Министерския съвет, за които кметството кандидатства за финансиране от държавния бюджет. Новите сгради се намират в районите „Красно село", „Слатина", „Възраждане", „Овча купел", „Витоша", „Подуяне", „Люлин", „Триадица", „Изгрев" и „Кремиковци". „Миналата седмица обещах наобщинскитесъветници, че всеки път, когато говоря за обектите, в които инвестираме, ще казвам района, в който се намират. Това е единственият начин с факти да отговоря на грижливо разпространяваните манипулации, че инвестираме само в райони, спечелени от ГЕРБ", обяви Фандъкова.

Кметът припомни, че през миналата година са изградени 6 нови физкултурни салона, а през тази се правят още 3 в 30-о училище във „Възраждане", 100-о училище в „Сердика" и 9-а френска езикова гимназия в „Средец". „Остава ни да построим и салон на професионалната гимназия по изкуства в „Сердика" и ще изпълним задачата си всички училища в София да имат физкултурни салони", каза Фандъкова.