Назад

София най-после ще пусне паркинг до стадион "Васил Левски"

11.01.2019 г., стр. 5

Буферен паркинг ще има 10 г. след откриването на метростанцията там

Емил Василев

През август се очаква да заработи буферният паркинг към метростанцията „Стадион Васил Левски” в столицата, съобщи шефът на Центъра за градска мобилност Християн Петров, цитиран от БНР. Строителните работи ще започнат през февруари. Капацитетът на съоръжението ще е за 193 автомобила.

Ако общинското дружество удържи на обещанието си, откриването на паркинга до ст. „Васил Левски” ще се случи десет години след откриването на самата станция през май 2009 г. Центърът стопанисва паркингите към метрото от м.г, като преди това те бяха под шапката на друга общинска фирма – „Метрополитен”. Това ще е първият буферен паркинг, който ще бъде изграден изцяло със средства на ЦГМ, съобщи още Петров. Към момента от него се ползва един етаж, предоставен на БНР и ремонтиран със средства на националното радио.

Дострояването на другите две нива ще се извърши от „Калистратов груп”, спечелила поръчка на Столичната община на стойност 2.75 млн. лв. през декември м.г. Новият паркинг ще се ползва като останалите буферни съоръжения в София. Той ще бъде безплатен за тези, които оставят автомобила си, за да ползват метрото и съответно имат абонамента карта. За купилите си билет ще е безплатен в рамките на 2 ч., след което таксуването ще е по 50 ст. на час. За останалите цената ще е 1 лев на час.

Напредък

През т.г. ЦГМ ще започне довършването на буферния паркинг на Централна гара и ще се ремонтира наземният в район "Надежда", съобщи още Петров. В началото на седмицата гражданското сдружение „Спаси София” призова Столична община да задължи ЦГМ да отчита прозрачно приходите си и предложи механизъм за инвестирането на печалбата му в нови паркинги, в подобрения на градския транспорт и в ремонт на тротоари, улици и улично осветление. От ЦГМ съобщиха вчера, че в ремонт на тротоари ще инвестират 2 млн. лв. до края на годината.