Назад

София иска детски градини на партера и в офис сгради


28.05.2020 г., с. 8

София иска детски градини на партера и в офис сгради

Фандъкова внася предложения за промени в наредби, за да се правят на по-малки терени

Даринка Илиева

Детски градини да може да се правят на партерни етажи, в офис сгради и на по-малки терени. Тези предложения за законови промени ще внесе Столичната община в министерствата на здравеопазването и на образованието и науката. Така ще се ускори изграждането на детски градини, за да се реши по-бързо проблемът с недостига на места в София, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Идеята е да отпадне и изискването ясли и градини да се изграждат единствено като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. Освен това и в момента има много филиали, разположени в части от сгради, построени преди години, което противоречи на това изискване, но те са действащи.

Вече са усвоени всички терени,

подходящи според сегашните изисквания,или ще бъдат усвоени следващата година, обясни Фандъкова.

В момента има например изискване за отстояния на градината от границата на имота и така се оформят мъртви места в парцелите, които не се ползват за нищо, обясни тя. И подчерта, че отдавна настоява и да се даде възможност детски градини да се строят на партерните етажи в гъсто-населени райони.

„Бизнесът е готов да инвестира

в изграждане на детски градини в офис сгради. Те могат да работят като филиали към общинските градини. Водила съм разговори и с двамата министри и разчитам на тяхното съдействие“, каза Фандъкова. Чиновниците в министерствата обаче не били ентусиазирани и това пречело на преговорите, разказа тя.

Нужни са промени в две наредби - номер 3 за здравните изисквания към детските градини и тази за проектиране и изпълнение на сгради за обществено обслужване в областта на науката и образованието. „В момента има изискване за 15 м отстояние от регулация - това избутва сградата в центъра на съответния терен и реално унищожава площадките, на които децата мога!' да играят. Например в „Горна баня“ градината е за 3 групи, но тези изисквания изядоха мястото за поне още една. Прахосваме големи терени, а на практика осигуряваме малко места. Затова предлагаме територията да се използва по-рационално и гъвкаво. Промените ще ни позволят и да направим пристройки към много от съществуващите градини“, уточни главният архитект Здравко Здравков.

Капацитетът на новата детска градина в „Овча купел“ също е бил намален, за да може да бъде построена в средата на терена.

Ако бъдат приети предложенията на общината, бързо ще могат да

се направят

разширения на съществуващи детски градини

в „Изгрев“, „Лозенец“ и „Студенстки“, където е най-големият дефицит на места. Само в „Изгрев“ промяната на изискването за 15 м отстояние ще пригоди за градини два терена с обща площ над 8 хил. кв. м. В „Студентски град“ пък веднага може ниските тела на блоковете да бъдат пригодени за градини, даде пример главният архитект на София.

Фандъкова и Здравков провериха строителството на нова градина в „Нови Искър“, която ще струва 3,5 млн. лв. и трябва да реши проблема с недостига на места в района. 10 нови градини строи в момента общината в „Нови Искър“, „Красно село“, „Лозенец“,            „Илинден“, „Дружба“, „Люлин“, „Овча купел“, „Владая“, „Подуяне“ и „Изгрев“.

„Тази година близо 30 млн. лв. инвестираме в строителство на училища и детски градини и категорично тези средства няма да се намаляват“, заяви Фандъкова.