Назад

София – град на терми

04.12.2020 г., с. 9

 

София – град на терми

Реставрират банята в „Овча купел“

Екипи работят и по проекти за Централната баня

До две години обектът може да отвори врати

 

Проект, предвиждащ реставрацията на банята в „Овча купел“, която е запустяла от години, е все по-близо до осъществяване. Той е преминал през още една инстанция и до две години сградата може да отвори врати.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обясни пред БНТ, че софиянци и гостите на града ще могат да се възползват от лечебните свойства на минералната вода. Целта е едновременно да може да се използва банята като спа център, но да функционира и планираният център за изследване на водата.

„Нека няма никакви съмнения, че намеренията са били за възстановяване и използване на минерална вода. Аналогиите с Централна баня са безпочвени“, увери Чобанов по повод притесненията на жители на столицата, че обектът няма да се използва по предназначение.

Той обясни, че в „Овча купел“ са на лице всички предпоставки за реставрация изцяло в оригинален вид на сградата и за възстановяване на оригиналните й функции.

„Както показа успешният ни опит в Банкя, това са бавни процеси на консервация, на възстановяване. Убеден съм, че след около 2 години първите посетители ще могат да се възползват от услугите на комплекса“, смята той.

„Очаква се разходите по възстановяването да бъдат съществени“, добави Чобанов. Междувременно до края на годината общинското предприятие Софияплан събира коментари по концепциите за обновяването на Централната баня на info@sofiaplan.bg. След това ще подготви план за действие, който да бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет в първите месеци на 2021 година. Част от идеите за банята включват и другите обекти с минерална вода в столицата като банята в „Овча купел“, така че София да се превърне в град на термите.