Назад

София филм фест раздаде наградите за 25-и път


26.03.2021 г., с. 19

 

София филм фест раздаде наградите за 25-и път

 

София Филм Фест раздаде наградите си на церемония в НДК. Сред 134 филма от 53 страни Голямата награда „София-град на киното“ в международния конкурс спечели поетичният бразилски филм „Розовият облак“, дебют за младата режисьорка Юли Жербазе. В контекста на пандемията филмът разказва за всекидневието на двама в надвиснал над света апокалипсис, за живот под карантина.

Два приза печели пълнометражният дебют на Павел Веснаков „Уроци по немски“- специалната награда на журито и на международната критика ФИПРЕССИ.

Призът за режисура е за филма „Ухай“ на Джоу Дзъян от Китай. В Балканския конкурс наградата получи „Quo vadis, Аида“ от Босна и Херцеговина, претендент за „Оскар“ за чуждестранен филм през април.

„Февруари“ на Камен Калев беше отличен от селекционерите на форумите в Карлови Вари, Варшава и Линц, а той беше и в официалната селекция на Кан

2020, но заради пандемията фестивалът за пръв път от 1968 г. не се проведе.

Почетната награда за принос в киноизкуството и музиката получи Теодосий Спасов, както и иранският режисьор Джафар Панахи и легендата Тери Гилиъм.

За късометражен филм беше отличен „Сантяго“ на режисьора Андрей Кулев, а за документалистика - румънският ,Акаса, моят дом“ на Раду Чорничук.

Онлайн изданието на фестивала продължава до 11 април (online.siff.bg).