Назад

София Филм Фест кани Том Ханкс и Рита Уилсън у нас


17.06.2020 г., с. 16

Големият победител на тазгодишните оскари „Паразит“ дава рестарт на форума на 25 юни

Гергана Николова

Звездното семейство на Том Ханкс и Рита Уилсън получиха специална покана да посетят столицата ни в рамките на 24-ото издание на София Филм Фест. Актьорът от „Хвани ме, ако можеш“ и певицата с български корени получиха писмо от директора на СФФ – Стефан Китанов.

Освен че ги кани на откриването на форума, той им е изпратил и записаното специално за тях изпълнение на рекордьорката на „Гинес“ Мариана Павлова на „Пуста младост“, народната песен „Родопска легенда“ и филма „Писмо до Америка“ на Иглика Трифонова.

Писмото си шефът на София Филм Фест изпраща в края на март, броени дни след като форумът бе отложен за неопределен период от време. Международният фестивал у нас бе едва второто подобно събитие на световно равнище (след този в Хонконг – б.а.), което обяви, че ще забави своето реализиране.

Въпреки това СФФ вече е на прага на своя рестарт. След като беше отложен от 12 март на 25 юни форумът ще започне с премиера на големия победител на тазгодишните награди „Оскар“ - „Паразит“. Прожекцията ще е в новото пространство за събития на открито - „Платформата А6“ на гърба на НДК. Същата вечер ще бъде връчена и Наградата на София на Столичната община. Неин лауреат тази година е художникът, аниматор, режисьор, продуцент и сценограф Анри Кулев.

В летните дни фестът ще продължи до 19 юли, като на 6-и ще бъде връчено отличието в международния конкурс. Тази година СФФ ще продължи и с второ издание – есенно, което се очаква да стартира в края на септември.

В най-горещите дни от годината любителите на седмото изкуство ще могат да проследят любопитни заглавия в Дома на киното, на открити пространства като „Платформата А6“, „Открита сцена“ в парка на Военната академия и Sofia Summer Fest зад музея „Земята и хората“. Основно филмите от програмата на 24-ия СФФ ще се излъчват онлайн, като това е прецедент за събитието. Заглавията ще намерят своя дом в интернет платформата Festival Scope & Shift 72, която е лидер в представянето на онлайн фестивални услуги по света. Очаква се 80 продукции да бъдат достъпни до публиката в нета, като това са предимно заглавията от конкурсите на СФФ, сред които „Риба, плуваща по гръб“ на Елица Петкова, „Как да имитираш война“ на Рудолф Херцог, „Среднощно“ на Натали Бианкери, „18% сиво“ на Виктор Чучков-син и др.

Сред българските филми, които ще видим още това лято в рамките на феста, са „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Бащата“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, както и немско-българската копродукция „Кръвта на пеликана“. Пред медии Стефан Китанов обясни, че продуцентите все още нямат яснота относно разпространението на филмите им предвид ситуацията с COVID-19, заради това все още не е известно и кои от родните заглавия ще могат да се появят на СФФ и кога ще се случи това.

Междувременно част от паралелните събития, свързани с феста, вече рестартираха. Така от 5 юни Домът на киното представя ретроспектива на Аки Каурисмаки. В края на месец май се проведе и модулът „Филми в развитие“ на София Мийтингс. По думите на Китанов представените там заглавия са достигнали до рекорден брой фестивали – общо 49, включително за пръв път на Сънданс. Припомняме, че именно благодарение и на модула филмът „Февруари“ на Камен Калев намери място в официалната селекция на Кан 2020. Основната програма на София Мийтингс ще се проведе от 3 до 8 юли.