Назад

София дава 57 млн. лв. за подмяна на стари печки

12.02.2020 г., стр. 6

Столичната община ще подмени старите печки на 20 000 домакинства в следващите три години. За целта кметството ще инвестира 57 млн. лв., които защити по два европейски проекта - „LIFE“ и по Оперативна програма „Околна среда“.

До 31 март жителите на кварталите „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Филиповци“, „Требич“ и селата Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене и Кривина могат да подават заявления за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди, съобщиха от „Московска“ 33. Документи се приемат в районните кметства, където има служители, помагащи на желаещите при попълване и подаване на заявленията. Това е първи етап от изпълнението на проект по програма „LIFE“. По него ще бъдат подменени старите печки на дърва и въглища на 4925 домакинства, като за 2020 г. се очаква 140 домакинства да имат нови екологични уреди на газ и пелети.

От средата на април ще стартира и кампанията за подаване на заявления от всички други квартали на територията на Столичната община по големия проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, който ще обхване още 15 000 домакинства.

Ще бъдат проведени и разяснителни кампании във всички 24 столични района, за да се обясни при какви условия гражданите могат да заменят отоплителните си уреди и каква алтернативна форма на отопление могат да получат. Всички домакинства, подали през 2019 г. предварителни заявления, ще са първите потърсени и посетени от експерти, за да попълнят нужните документи за кандидатстването, съобщават от общината.