Назад

София дава 54,5 млн. лв. за здравеопазване

22.01.2020 г., стр.6

В проектобюджета на Столичната община за тази година за здравеопазване са предвидени 54,5 млн. лв. От тях 10 млн. лв. ще бъдат насочени за дофинансиране към всички общински болници. Това каза зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов, който заедно с градоначалника Йорданка Фандъкова посетиха Първа АГ болница „Св. София“ и отбелязаха Бабинден по стар стил.

Фандъкова поздрави с празника всички лекари, акушери и сестри в болницата. „Гордеем се с нашите болници „Св. София“ и „Шейново“. Искам да поздравя всички акушери, всички лекари и санитари. В „Света София“ са инвестирани близо 2 млн. лева за ремонти и ново оборудване, но най-важни са лекарите и акушерите“, каза кметът. Тя обясни, че Първа АГ болница ще бъде дофинансирана с 500 хил. лв. По повод донорската инвитро програма на Столична община, Фандькова допълни, че вече са родени 13 бебета.

В столичната болница „Майчин дом“ на вчерашния празник се изпълни традиционният ритуал „поливане“. „Една от нашите родилки полива на акушерката, която е поела живота на нейното дете в ръцете си, и акушерката разпръсква капките вода върху нейните ръце“, обясни главната акушерка Росица Георгиева пред БНТ. След ритуала беше открита изложба от снимки и документи, които разказват историята на болницата от откриването й през 1903 г. от княгиня Мария Луиза до наши дни, както и етапите на развитие на родилната помощ у нас.

Традицията на Бабинден беше почетена и в болница „Надежда“, където целият месец януари е посветен на акушерките. Там бе отслужен водосвет за здраве и бе отворена специалната кутия „Писмо до моята акушерка“, в която родилките са оставили своите послания.