Назад

София дава 100 бона за защитни прегради между членовете на СИК


23.03.2021 г., с. 4

 

София дава 100 бона за защитни прегради между членовете на СИК

Изборните експерти ще ни предоставят бюлетината сгъната при вота

 

МАРИЯ НИНОВА, ТИХОМИРА МИХАЙЛОВА

Столичната община купува за над 100 000 лв. защитни прозрачни плексигласови прегради за обезпечаване противоепидемичните мерки при работата на секционните избирателни комисии (СИК). Това стана ясно от обществена поръчка на кметството.

Защитните преграда са част от мерките, който София взима за защитата на изборната администрация, заради пандемията. Така секциите в 23 многомандатен избирателен район ще бъдат оборудвани с 1200 прегради, а тези в 24 и 25 МИР с по 1000.

Преди повече от месец здравното министерство пусна указания за мерките, които трябва да се спазват в деня на парламентарния вот на 4 април.

По указанията на здравното министерство на членовете на СИК ще бъде измервана температурата преди да започнат работа. На изборните експерти ще им бъдат предоставени и предпазни средства, като се препоръчва редовно да си мият и ръцете. Препоръчва се също използване на ръкавици от членовете на СИК при контакт с лични документи, химикалки, печати и др.

Междувременно ЦИК прие решение, с което препоръча членовете на изборните секции да дават бюлетината на избирателите двойно сгъната. Мотивът е запазване и гарантиране тайната на вота, както и за улесняване на избирателите при гласуване.

Всъщност от СИК задължително трябва да откъснат бюлетина от кочана пред избирателя, да му я покажат, за да се увери, че върху нея няма отбелязване. Едва след това поставят печат на едно от местата на гърба й.

Преда да я даде на избирателя обаче членът на СИК трябва пред него да я сгъне на две. Това трябва да стане така, че горният край да опира в чертата под последното поле с квадратчето „Не подкрепям никого“, без да се закрива полето с номера на бюлетината в долния край и перфорацията над него, които остават видими. Местата за полагане на печатите трябва да стават от външната видима страна на бюлетината. След това той трябва да я сгъне още веднъж по същия начин.

На избирателя трябва да се обясни, че след като отбележи своя вот в тъмната стаичка, той трябва да сгъне бюлетината двукратно по същия начин.

След като той гласува, предава сгънатата бюлетина на член на СИК. На свой ред той сверява номера на бюлетината с номера й в кочана. При съответствие задължително поставя втори печат на гърба, без да я разгъва. Откъсва по перфорацията полето с номера й в долния край, за пускане в непрозрачната кутия за отрязъците с номерата. Бюлетина се дава отново на избирателя, за да я пусне в урната. В решението си ЦИК изрично подчертават, че указаният начин на сгъване на бюлетината е препоръчителен.

С друго свое решение за вота с подвижни урни ЦИК записаха гласуването на карантинираните при възможност да става на входа на дома, а подвижните секции задължително трябва да разполагат с автомобил.