Назад

Потвърдиха 10% по-високи заплати в градския транспорт

29.10.2020 г., с. 9

 

СОЦИАЛЕН ДИАЛОГ

Потвърдиха 10% по-високи заплати в градския транспорт

Водачите няма да продават превозни документи

Потвърждаваме изпълнението на тригодишното споразумение за увеличаване на заплата на работещите в градския транспорт. Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която проведе среща с президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, съобщиха от Столичната община. През 2019 г. бе договорено увеличение на заплатите от 1 март 2021 г. с 10%. Партньорството и активният социален диалог на ниво транспортни дружества и на ниво община са важни повече от всякога днес, посочи също Фандъкова. Има действащи Колективни трудови договори във всички транспортни дружества.

Постигнахме най-мащабното от десетилетия модернизиране на градския транспорт със закупуване на нови превозни средства и разширението на метрото. Това е важно както за работещите, така и за хората, които използват повече обществен транспорт в придвижването си. Успяхме да излезем и от кризата с недостиг на кадри в системата на градския транспорт и това стана благодарение на диалога и подписаното помежду ни споразумение, заяви също столичният кмет.

Продължава спазването на противоепидемичните мерки за дезинфекция на градския транспорт. С цел минимизиране на риска за водачите, те няма да продават превозни документи. Възможностите гражданите да закупят превозни документи към настоящия момент са през пунктовете на Център за градска мобилност, всички офиси на тото пунктове, офиси на „Български пощи“, както и в над 200 обекти на търговски партньори. Работи и онлайн приложението mpass https://sofia.mpass.bg/.