Назад

Следят под лупа дали се спазва хигиената


26.05.2020 г., с. 3

Следят под лупа дали се спазва хигиената

Проверяват децата за плюшени играчки в забавачката

Регистрирахме само 6 нови случая за денонощие, сред тях младеж на 17 г.

 

ПОЛИ ПАНТЕВА

Детските градини в страната отварят врати, а експерти започват масови проверки.

Само в София се очаква 12 000 хлапета да се върнат в забавачките. В част от яслените групи обаче има проблем, тъй като много медицински сестри са напуснали работа. Това заяви вчера пред „Канал 3" зам.-кметът по образованието в Столична община Тодор Чобанов. От столичната РЗИ разписаха процедурата за извършване на инспекция в детските градини и ясли в условията на създалата се епидемична обстановка. Едно от нещата, за които ще се следи, е да не се използват плюшени играчки.

Изисквания

Забавачките няма да изискват бележка от лекар, за да се избегнат опашки пред кабинетите. Всяко дете обаче ще бъде прегледано на входа на градината, като в първия ден ще се измерва и температурата. „Родителите ежедневно трябва да мерят температурата на децата и при над 37,3 не трябва да ги водят на градина", припомни Чобанов. Освен това в първият ден майките и татковците трябва да носят попълнено информирано съгласие и споделена отговорност, плик за обувките на хлапето и 1-2 предпазни маски. Забранено е обаче в градината да се внасят други стоки и предмети отвън, включително вода, салфетки и др. Според разписаните от здравния министър правила децата трябва да прекарват максимално дълго време навън.

Помещения

Инспекторите ще проверяват дали се спазват нормативните изисквания, хигиенното състояние в градината и поддържането на дезинфекция. Всички помещения в сградата трябва да се проветряват често за поне 10 минути - сутрин преди пристигане на децата, докато те са навън, по време на следобедната им почивка и при почистване на помещенията в края на работния ден. Дезинфекция пък трябва да се извършва поне 4 пъти дневно. От РЗИ ще проверяват дали децата имат индивидуални съдове за хранене и за пиене на вода, както и лично спално бельо. Ще се следи също дали масите и плотовете се почистват редовно и дали играчките се мият с топла вода и сапун.

Оптимистично

Междувременно за едно денонощие от неделя до понеделник сутринта в страната бяха доказани само 6 нови случая на коронавирус. Сред новорегистрираните е младеж на 17 години от Благоевград, както и лекар от столична болница. Общият брой на заразените до вчера достигна 2433 души. В болница са настанени 235 души, като 20 от тях са в тежко състояние в интензивните отделения. За посочения период е констатиран смъртен случай. Броят на оздравелите обаче продължава да нараства. 862 са вече преборилите коронавируса у нас. „Въпреки тези оптимистични данни това все още не е устойчива тенденция. Трябва да продължим с мерките - физическа дистанция и лична хигиена", заяви по време на редовния брифинг секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. По думите му към момента най-засегнатата възрастова група е на хората между 50-59 г.